EN HR
  • Čovjek na žici

    Info

    Redatelj: James Marsh
    Scenarist: Philippe Petit
    Producent: Simon Chinn, Liz Fay
    Direktor fotografije: Igor Martinović
    Montaža: Jinx Godfrey

    Zemlja: Velika Britanija, SAD
    Godina: 2008.
    Trajanje: 90 min.

    Sinopsis

    Kako snimiti dinamičan dokumentarac o događaju starom više od trideset godina? Redatelj James Marsh snimio je čak i cjelovečernji film o ishrani Elvisa Presleya, pa mu nije bilo nimalo teško povezati intervjue, arhivske materijale i dramske rekonstrukcije, u film koji se prati poput najnapetijeg trilera. O čemu se radi? O ‘umjetničkom zločinu stoljeća’ iz 1974., kada je izvjesni Philippe Petit između tornjeva-blizanaca Svjetskog trgovačkog centra razapeo žicu i na njoj balansirao i plesao punih sat vremena, sve dok nije uhićen... U dokumentarcu kojeg su na Sundanceu nagradili i publika i žiri, ikonoklast koji je nadživio ikonu, nakon 34 godine objašnjava kako mu je to uopće pošlo za rukom.

    Nagrade i festivali

    Academy Awards - Oscar - najbolji dugometražni dokumentarac / Sundance FF – glavna nagrada i nagrada publike / Los Angeles, Critics Association – najbolji dokumentarac / Outstanding British Films – Bafta Award / National Board of Review – najbolji dokumentarac…

    Životopis redatelja

    James Marsh radio je na popularnom BBC-jevom umjetničkom serijalu Arena, koji uključuje filmove ‘Posljednja večera’ o željama za posljednji obrok prije pogubljenja, zatvorenicima osuđenima na smrt; ‘Životinjska suđenja’ , o zaboravljenoj praksi uhićenja i suđenja životinjama za zločine počinjene protiv ljudi; te priča o ubojstvu soul pjevača Marvina Gayea, kojeg je upucao vlastiti otac – fundamentalistički propovjednik i povremeni transvestite pod naslovom ‘Troubleman’. Njegov dokumentarac ‘The Burger and the King’ - priča o najdražim jelima Elvisa Presleya, osvojio je nagradu za najbolji umjetnički dokumentarac Royal Television Societya i zlatnu medalju za najbolji umjetnički dokumentarac na Chicago Film & Television Festivalu 1997.

    Web stranice

    www.manonwire.com

    Iz kritika

    ‘Izvrstan film koji djeluje na vas kao triler’ Roger Ebert, Chicago-Sun Times

    ’Oduševljavajući i mudar film koji doseže neslućene visine’ Time out, New York