EN HR
  • Kinolektira: Gospodin Smith ide u Washington

    Info

    Redatelj: Frank Capra
    Scenarist: Sidney Buchman, Lewis R. Foster, Myles Connolly
    Producent: Frank Capra
    Direktor fotografije: Joseph Walker
    Montaža: Al Clark, Gene Havlick
    Glazba: Dimitri Tiomkin
    Glumci: James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains

    Zemlja: SAD
    Godina: 1939.
    Trajanje: 129'
    Početak prikazivanja: 21. 5. 2017.

    Sinopsis

    nedjelju, 21. svibnja 20:30 sati u sklopu programa Kinolektira koji na naše veliko platno donosi odabrana ostvarenja iz filmske antologije, prikazujemo kultnu screwball-komediju 'Gospodin Smith ide u Washington' (1939.) redatelja Franka Capre o sukobu političkih ideala i korumpirane prakse. Na dan lokalnih izbora prikazujemo jedan od najvećih filmova svih vremena koji je na velika vrata uveo političku kritiku i društvenu angažiranost u Hollywood.

    Kad se iznenada isprazni mjesto senatora, korumpirani guverner, pod pritiskom skupine svojih klijenata i uz suradnju starijeg senatora iz iste države Josepha Paynea, za novog senatora imenuje mladog i naivnog vođu izviđača Jeffersona Smitha (utjelovljuje ga izvrsni James Stewart). Smith svojim neiskustvom brzo privuče pozornost, a u prilagođavanju svijetu politike pomaže mu tajnica Saunders. Kada uvidi da je Payne, kojeg je dotad držao uzorom, tek dio korumpirane političke mašinerije, Jefferson se odlučuje na izravan sukob u senatskoj dvorani te započne raspravu, zauzimajući se za ideal koji je veći od njega samog.

    Caprin klasik opisuje borbu pojedinca protiv korumpiranog sustava te služi kao velika vizualna metafora i društveno-politička kritika iznad stranačkih podjela i interesnih skupina. Capra na veliko platno donosi i najpoznatiji filmski prikaz filibustera, parlamentarne procedure u američkom kongresu kojom zastupnici organiziranim verbalnim ometanjem onemogućavaju izglasavanje zakona. Ova procedura postala je utjelovljenje legendarnih rasprava u američkom kongresu i paradigma zlatnog doba američke demokracije kada su prividni autsajderi itekako mogli utjecati na ishod političkih odluka.

    James Stewart, slavni glumac kojeg je Američki filmski institut imenovao trećom najvećom muškom glumačkom legendom u povijesti Hollywooda (smjestivši ga tik iza velikih Humphreyja Bogarta i Caryja Granta), odigrao je jednu od svojih najvećih uloga, stvorivši lik tzv. momka iz susjedstva; dok je Frank Capra ovim filmom stekao status najuglednijega holivudskog redatelja svoga vremena, ostavivši iza sebe nezaboravnu trilogiju - Gospodin Deeds ide u grad (1936.), Gospodin Smith ide u Washington i Upoznaj Johna Doea (1941) - u kojoj kombinira elemente screwball-komedije s tematiziranjem sudbine malog čovjeka koji spletom okolnosti dolazi u središte medijske pozornosti te se sukobljava s autoritarnim impulsima predstavnika kapitalističkog sustava. Ovaj klasik iz 1939. godine zaradio je svojevremeno čak 11 nominacija za Oscara, a scenarist Lewis R. Foster osvojio je Oscara za izvornu priču.

    Film prikazujemo na digitaliziranoj restauriranoj kopiji. Prije projekcije kratki uvod u film napravit će filmska kritičarka Diana Nenadić

    Ulaznice za projekciju filma 'Gospodin Smith ide u Washington' mogu se nabaviti na našoj blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn.

    Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.