EN HR
 • Kosa

  Hair, mjuzikl/drama

  Info

  Redatelj: Miloš Forman
  Scenarist: Gerome Ragni, James Rado, Michael Weller
  Producent: Michael Butler, Robert Greenhut, Lester Persky
  Produkcijska kuća: CIP Filmproduktion GmbH
  Direktor fotografije: Miroslav Ondrícek
  Montaža: Alan Heim, Lynzee Klingman, Stanley Warnow
  Glazba: Galt MacDermot
  Glumci: John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo, Annie Golden, Dorsey Wright

  Zemlja: SAD, Zapadna Njemačka
  Godina: 1979.
  Trajanje: 121'

  Sinopsis

  Antiratna glazbena drama 'Kosa' prati naivnog Claudea (John Savage) mladog regruta koji dolazi u New York iz rodne Oklahome kako bi se prijavio u vojsku no putem upoznaje i sprijateljuje se s grupom hipija predvođenih karizmatičnim Bergerom (Treat Williams) koji ga uvode u svijet psihodeličnih droga, mirovnih demonstracija i neobaveznih veza. Pritom se zaljubljuje u imućnu debitanticu Sheilu (Beverly D'Angelo) koja je ambivalentna prema ekscentričnoj Bergerovoj družini čiji je slobodarski duh istovremeno privlači i straši. Film je baziran na uspješnom brodvejskom rock mjuziklu iz 1968. godine, a uz sjajne originalne songove poput 'Let the Sunshine In', 'Manchester', 'Hare Krishna', 'Black Boys/White Boys' i nezaobilazni 'Aquarius' treba izdvojiti i fenomenalne plesne scene koje je osmislila slavna koreografkinja Twyla Tharp. Forman glazbene numere vješto koristi kako bi izgradio slojevitu i politiziranu priču koja probija žanrovske okvire mjuzikla.

  Nagrade i festivali

  Zlatni globus 1979. - nominacija u kategorijama najbolji film (mjuzikl ili komedija) i filmska nada godine (Treat Williams)

  Životopis redatelja

  Miloš Forman (1932. - 2018.) redatelj, scenarist i međunarodno najpoznatiji pripadnik češkog novog vala studirao je na praškoj filmskoj školi FAMU, gdje je diplomirao 1957. godine. Pažnju domaće kritike osvojio je svojim prvim dugometražnim igranim filmom 'Crni Petar' (Černý Petr, 1964), a 'Ljubavi jedne plavuše' (Lásky jedné plavovlásky, 1965) donijele su mu pažnju međunarodne javnosti zajedno s nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma 1966. godine. 'Gori, moja gospođice' (Horí, má panenko, 1967) njegov je posljednji film prije odlaska u SAD gdje je ostvario značajnu karijeru režirajući djela poput klasika 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975) koji mu je donio Oscara za režiju (uz Oscara za najbolji film, adaptirani scenarij i glavnu mušku - Jack Nicholson i žensku ulogu - Louise Fletcher); mjuzikla 'Kosa (Hair, 1979)', biografije Wolfganga Amadeusa Mozarta 'Amadeus' (1984) koja mu je donijela i drugog Oscara za režiju; biografije 'Narod protiv Larrya Flinta' (The People vs. Larry Flynt, 1996) i biografije Andyja Kaufmana 'Čovjek na mjesecu' (Man on the Moon, 1999).