EN HR
  • Kosa

    Hair, mjuzikl/drama

    Info

    Redatelj: Miloš Forman
    Scenarist: Gerome Ragni, James Rado, Michael Weller
    Producent: Michael Butler, Robert Greenhut, Lester Persky
    Produkcijska kuća: CIP Filmproduktion GmbH
    Direktor fotografije: Miroslav Ondrícek
    Montaža: Alan Heim, Lynzee Klingman, Stanley Warnow
    Glazba: Galt MacDermot
    Glumci: John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo, Annie Golden, Dorsey Wright

    Zemlja: SAD, Zapadna Njemačka
    Godina: 1979.
    Trajanje: 121'

    Sinopsis

    Antiratna glazbena drama 'Kosa' prati naivnog Claudea (John Savage) mladog regruta koji dolazi u New York iz rodne Oklahome kako bi se prijavio u vojsku no putem upoznaje i sprijateljuje se s grupom hipija predvođenih karizmatičnim Bergerom (Treat Williams) koji ga uvode u svijet psihodeličnih droga, mirovnih demonstracija i neobaveznih veza. Pritom se zaljubljuje u imućnu debitanticu Sheilu (Beverly D'Angelo) koja je ambivalentna prema ekscentričnoj Bergerovoj družini čiji je slobodarski duh istovremeno privlači i straši. Film je baziran na uspješnom brodvejskom rock mjuziklu iz 1968. godine, a uz sjajne originalne songove poput 'Let the Sunshine In', 'Manchester', 'Hare Krishna', 'Black Boys/White Boys' i nezaobilazni 'Aquarius' treba izdvojiti i fenomenalne plesne scene koje je osmislila slavna koreografkinja Twyla Tharp. Forman glazbene numere vješto koristi kako bi izgradio slojevitu i politiziranu priču koja probija žanrovske okvire mjuzikla.

    Nagrade i festivali

    Zlatni globus 1979. - nominacija u kategorijama najbolji film (mjuzikl ili komedija) i filmska nada godine (Treat Williams)

    Životopis redatelja

    Miloš Forman (1932. - 2018.) redatelj, scenarist i međunarodno najpoznatiji pripadnik češkog novog vala studirao je na praškoj filmskoj školi FAMU, gdje je diplomirao 1957. godine. Pažnju domaće kritike osvojio je svojim prvim dugometražnim igranim filmom 'Crni Petar' (Černý Petr, 1964), a 'Ljubavi jedne plavuše' (Lásky jedné plavovlásky, 1965) donijele su mu pažnju međunarodne javnosti zajedno s nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma 1966. godine. 'Gori, moja gospođice' (Horí, má panenko, 1967) njegov je posljednji film prije odlaska u SAD gdje je ostvario značajnu karijeru režirajući djela poput klasika 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975) koji mu je donio Oscara za režiju (uz Oscara za najbolji film, adaptirani scenarij i glavnu mušku - Jack Nicholson i žensku ulogu - Louise Fletcher); mjuzikla 'Kosa (Hair, 1979)', biografije Wolfganga Amadeusa Mozarta 'Amadeus' (1984) koja mu je donijela i drugog Oscara za režiju; biografije 'Narod protiv Larrya Flinta' (The People vs. Larry Flynt, 1996) i biografije Andyja Kaufmana 'Čovjek na mjesecu' (Man on the Moon, 1999).