EN HR
  • Laponska krv

    Sameblod, drama

    Info

    Redatelj: Amanda Kernell
    Scenarist: Amanda Kernell
    Producent: Lars G. Lindström
    Produkcijska kuća: Nordisk Film Production Sverige AB, SVT, Bautafilm, Nordisk Film Production A/S, DigiPilot A/S
    Direktor fotografije: Sophia Olsson
    Montaža: Anders Skov
    Glumci: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi, Julius Fleischanderl, Olle Sarri

    Zemlja: Norveška, Švedska, Danska
    Godina: 2016.
    Trajanje: 110'
    Početak prikazivanja: 9. 9. 2018.

    Sinopsis

    Gorko-slatka priča o odrastanju u Švedskoj 1930-ih. Četrnaestogodišnja Elle Marja i njezina sestra Njenna žive u obitelji Saama, naroda koji njeguje vlastite tradicije i način života. Kada ih pošalju u internat namijenjen samo djeci Saama, njih dvije suočit će se s grubom stvarnošću rasizma i diskriminacije švedskog društva koje ih percipira kao inferiorne i drukčije. Podvrgnuta ponižavajućim fizikalnim pregledima i dobacivanjima lokalnih stanovnika, preneražena Elle počne sanjariti o boljem životu te se svim silama trudi asimilirati i usvojiti švedski jezik. Njezina se sestra pak još odlučnije okreće prema saamskim običajima i nasljeđu. Film je premijerno prikazan na Danima autora u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label, a dobitnik je i nagrade LUX koju dodjeljuje Europski parlament za postignuća u kinematografiji.

    Nagrade i festivali

    Venecijanski filmski festival – Venice Days 2016 – nagrada FEDEORA za najboljeg mladog redatelja; nagrada Europa Cinemas Label
    Thessaloniki International Film Festival 2016 – nagrada za promicanje ljudskih prava
    Göteborg Film Festival 2017 – nagrada Dragon za najbolji nordijski film, nagrada Sven Nykvist za najbolju kinematografiju (Sophia Olsson)
    Toronto International Film Festival 2016
    Sundance Film Festival 2017
    Berlinale 2017

    Životopis redatelja

    Amanda Kernell rođena je 1986. godine. Diplomirala je na Danskoj filmskoj školi (Den Danske Filmskole). 'Laponska krv' njezin je dugometražni prvijenac nastao prema nagrađivanom kratkometražnom filmu 'Stoerre Vaerie' koji je premijeru imao na Filmskom festivalu Sundance 2015. godine.

    Web stranice

    Filmski kritičari 54+ / Filmske kritike

    Laponska krv_Sanja Šikić