EN HR
  • Meditacija, kreativnost, mir - dokumentarni film o turneji Davida Lyncha kroz 16 zemalja svijeta

    Info

    Produkcijska kuća: Zaklada Davida Lyncha 2012. godine
    Trajanje: 71 minuta

    Sinopsis

    Odakle David Lynch dobiva sve te ideje za svoje originalne filmove? Kako je moguće da je toliko kreativan i uspješan tako mnogo godina, stvarajući izuzetna djela u području filmske, glazbene i likovne umjetnosti? I kako je meditacija povezana s time?

    Grupa filmskih redatelja prije pet godina uputila se u traženje odgovora na ta pitanja. Pratili su Davida Lyncha na njegovoj turneji u 16 zemalja - kroz Europu, Izrael i Brazil. Snimali su njegova predavanja koja je održavao u vrhunskim međunarodnim filmskim školama i dopunili ih osobnim razgovorima s Lynchom, o njegovoj umjetnosti, kreativnom procesu i transcendentalnoj meditaciji koju prakticira već gotovo 40 godina. Snimljeni materijal pretvoren je u izuzetan 71-minutni film pod naslovom Meditacija, kreativnost, mir.
    Ovo je krafna. Vrlo je slatka i ukusna. Ali, ne znate koliko je slatka i ukusna ukoliko ju nikada niste kušali... Upravo je takva transcendentalna meditacija. Ona daje iskustvo koje je mnogo slađe od ove krafne. Daje iskustvo najslađeg nektara života, blaženstva čiste svijesti. David Lynch

    Hrvatska premijera ovog dokumentarnog filma održat će se 18. siječnja 2013. godine u 19 sati, u kinu Europa. Premijera se održava u organizaciji Saveza za transcendentalnu meditaciju. Nakon prikazivanja filma publici u kino dvorani će se, putem video poziva, obratiti osobno David Lynch i otvoriti mogućnost pitanja.

    Drugo prikazivanje ovog filma, također u kinu Europa, održat će se 19. siječnja 2013. u 21.30.

    O Zakladi Davida Lyncha
    Zaklada Davida Lyncha osnovana je 2005. godine s ciljem financiranja znanstvenodokazanih načina za smanjenje stresa, kao što je transcendentalna meditacija, za rizičneskupine ljudi, uključujući učenike, sudionike rata s PTSP sindromom, te žene i djevojke žrtve silovanja, nasilja i zlostavljanja.