EN HR
  • Venecija u Zagrebu: Mračne duše

    Anime nere

    Info

    Redatelj: Francesco Munzi
    Scenarist: Fabrizio Ruggierello, Francesco Munzi, Maurizio Braucci
    Direktor fotografije: Vladan Radovic
    Montaža: Christiano Travaglioli
    Glumci: Marco Leonardi, Peppino Mazzotta, Fabrizio Ferracane, Anna Ferruzzo

    Zemlja: Italija, Francuska
    Godina: 2014.
    Trajanje: 103 minute

    Sinopsis

    'Mračne duše' je priča o obitelji kalabrijskog pastira i njegovim sinovima, povezanosti s Ndranghetom i njihovim podvojenim dušama. Najmlađi sin Luigi međunarodni je trgovac drogom. Rocco živi u Milanu naizgled uglađenim buržoaskim životom i radi kao poduzetnik zahvaljujući prljavom novcu svojega brata. Luciano, najstariji sin, mašta o predindustrijskoj Kalabriji i uspostavlja melankolični, usamljeni dijalog s mrtvima. Leo, njegov dvadesetogodišnji sin pripada izgubljenoj generaciji, bez identiteta. Od predaka je naslijedio samo mržnju, a budućnost je za njega vlak koji je već davno prošao. Zbog beznačajne svađe zaprijeti se suparničkom klanu. Bilo gdje drugdje bila bi to samo neslana šala. No, ne u Kalabriji, a kamoli na Aspromonteu. To je iskra koja rasplamsava vatru. Za Luciana ova situacija znači povratak na očevo ubojstvo mnogo godina ranije.

    Nagrade i festivali

    Venice Film Festival 2014 - AKAI International Film Fest Award (najbolji redatelj), Fondazione Mimmo Rotella Award (Luigi Musini), Pasinetti Award (najbolji redatelj), Schermi di Qualita Award (Francesco Munzi), nominacija za Zlatnog lava

    Životopis redatelja

    PEPPINO MAZZOTTA (1971.) započinje svoju karijeru kao kazališni glumac i suosnivač (1995.) kazališne družine Rosso Tiziano, a 2003. i družine Teatri del Sud. Na filmu debitira u 'Prima del tramonto' (Prije sumraka) Stefana Incertija (1999.), sa Saïdom Taghmaoui. Te godine pojavljuje se i u televizijskoj seriji 'Inspektor Montalbano' (po romanima Andrea Camillerija) u ulozi inspektora Fazia, pomoćnika inspektora Salva Montalbana. Uspješna i dugogodišnja suradnja na seriji rezultira i suradnjom s Luceom Zingarettijem (Montalbano) na kazališnoj predstavi 'Ivory Tower', u kojoj Mazzotta glumi, a Zingaretti režira.
    Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući i nagradu Nacionalne udruge kazališnih kritičara 2011. i nagrade Annibale Ruccello 2012. Na filmu surađuje s mnogim redateljima od Wilma Labate, Andrea i Antonija Frazzija i Marija Martonea.