EN HR
 • Događanja

  Kino Europa - 
  Dom zagrebačkih filmskih festivala, manifestacija i premijera 

  Otkad je početkom 2008. kino Europa ponovno otvorilo svoja vrata, njegovim platnima protutnjalo je na stotine visokokvalitetnih naslova, što u sklopu raznih programa i premijera, a što u sklopu filmskih festivala i manifestacija koji su se ugodno smjestili u Varšavskoj 3. Kino Europa danas je vitalno mjesto filmske kulture te srce zagrebačkih filmskih događanja. U prosjeku je godišnje više od 150 dana rezervirano za filmske festivale, manifestacije, premijere i posebna događanja, a ostalim danima se održavaju redovni filmski programi. Otvoreni smo tijekom cijele godine.


  Kino Europa danas je dom sljedećih festivala i manifestacija:

  1. Zagreb Film Festival
  2. Animafest
  3. KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu
  4. Subversive Festival
  5. Human Rights Film Festival
  6. Filmske mutacije - Festival nevidljivog filma
  7. Queer MoMenti (Queer Zagreb)
  8. Festival tolerancije - JFF
  9. One Take Film Festival
  10. Dani bosanskohercegovačke kulture
  11. Festival svjetske književnosti 
  12. IFCC - Independent Festival of Creative Communication
  13. Tjedan češkog filma
  14. Venecija u Zagrebu 
  15. Tjedan turskog filma
  16. Snimateljska retrospektiva


  Ostala događanja:

  U suradnji s različitim kulturnim institucijama omogućili smo susret filmske umjetnosti s ostalim umjetnostima s ciljem širenja, ali i spajanja različitih publika: Fil(m)harmonija – projekcije kultnih nijemih filmova uz glazbenu pratnju orkestra Zagrebačke filharmonijeMuzički biennale – višednevni plesni performans u predvorju kina, PSI – Međunarodna konferencija o suvremenom teatru, brojni umjetnički performansi, modne revije, koncertna i klupska događanja. U kinu Europa su gostovali i predavali brojni vodeći umjetnici i mislioci današnjeg doba među kojima su Gilbert&George, Amos Oz, Erwan Bouroullec, Jorge Bucay, Slavoj Žižek, Tariq Ali, maestro Ivo Lipanović, David Lynch (video veza), Samir Amin, Terry Eagelton, David Harvey, Fred Furedi, Boris Buden, Rastko Močnik, Dušan Makavejev, Antonio Negri, Zygmunt Bauman, Michael Hardt i drugi.

  U kinu se godišnje održi dvadesetak filmskih festivala i manifestacija te više od stotinu raznih događanja - filmskih premijera, promocija, predavanja, predstavljanja, radionica, izložbi, glazbenih događanja i sl.  Ukoliko želite vaše događanje ili programe održati u kinu Europa molimo vas da ispunite Zahtjev za organizaciju programa.