EN HR
 • Filmski kritičari 54+

  Projektom Filmski kritičari 54+ uključujemo osobe iz ciljne skupine 54+ u kulturne i umjetničke aktivnosti koje provodimo u sklopu filmskih programa u kinu Europa. U sklopu navedenog projekta grupa od 20 osoba starijih od 54 godine redovito će se nalaziti u kinu Europa na radionici filmske kritike i filmskim projekcijama. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

  Istražujući probleme i potrebe ciljne skupine utvrdili smo da su najčešće barijere za uključivanje u kulturne i umjetničke aktivnosti i programe nedovoljna informiranost o ponudi filmskih sadržaja, pristupačnost sadržaja (financijska i praktična), nedovoljno razvijena svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti, ali s druge strane sadržaj kulturnih aktivnosti često je slabije prilagođen ovoj specifičnoj populaciji. Istraživanja ukazuju na to kako kreativnost ima važnu ulogu u zdravom starenju te da kreativne aktivnosti mogu pozitivno utjecati na mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca te da je sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima vrlo važan čimbenik aktivnog i zdravog starenja.

  Kroz ovaj projekt želja nam je osposobiti 20 pripadnika ciljne skupine koji bi kao ambasadori filmskih programa nastavili djelovati i nakon završetka projekta te zajedno s nama aktivno sudjelovali u kreiranju i osmišljavanju filmskih programa za dobnu skupinu 54+. Njih 20 sudjeluje u inicijalnoj radionici filmske kritike, koja je podijeljena u pet tematskih cjelina i zatim na 8 projekcija filmova. Svaka od projekcija filma popraćena je razgovorom o pogledanom filmu koji se sastoji od analize filma i njegovih dijelova (režija, kamera, montaža, zvuk, tema...). Nakon projekcije i razgovora o filmu polaznici koristeći znanja i vještine stečene na radionici filmske kritike pišu kritiku odgledanog filma uz mentorstvo voditeljice radionice.

  Filmske kritike se prikupljaju i objavljuju na našim internetskim stranicama te u tiskanom izdanju kako bi pomogle u promociji filma, posebice u promociji među vršnjacima polaznika radionice, a to je ciljna skupina 54+. Sudionici u projektu kroz navedene aktivnosti i stjecanje novih znanja i vještina poboljšavaju svoje komunikacijske vještine, grade samopouzdanje i aktivno su uključeni u osmišljavanje filmskih sadržaja za svoju dobnu skupinu.

  Filmske kritike:

  Dom

  Čovjek koji je ubio Don Quijotea

  Crni član kkklana

  Djevojka

  Fortuna

  Foxtrot

  Halla ide u rat

  Južni vjetar

  Kao da je moj sin

  Koja je ovo država

  Krivnja

  Kuća koju je sagradio Jack

  Lady Macbeth

  Laponska krv

  Leptiri

  Ljudi i mjesta

  Marija kraljica Škotske

  Ne ostavi traga

  Obiteljske veze

  Posljenji Srbin u Hrvatskoj

  Prvi čovjek

  Sam samcat

  Srbenka

  Sretni Lazzaro

  Stari momci

  Svi znaju sve

  Teret

  Tranzit

  Ukazanje

  Voljeni

  Zelena knjiga

   

  Naziv projekta je Filmski kritičari 54+, a korisnik Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. Ukupna vrijednost projekta je 74.295,85 kuna, od čega EU sufinancira 63.151,47 kuna. Projekt će se odvijati od kolovoza 2018. do lipnja 2019.

  * Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Zagreb Film Festivala.

  EU    ESF      ESI