EN HR
  • 7.travanj

    Obranimo jednu od posljednjih utvrda kulture u Zagrebu, 9.4. u 17:30h

    Neizvjesna je sudbina kina Europa, najstarijeg aktivnog gradskog kina, mjesta s posebnim značenjem i omiljenog okupljališta generacija Zagrepčana i ljubitelja kulture i filma. Pod krinkom renovacija i u potpuno netransparentnoj proceduri Grad Zagreb zatvara kultno kino i nalaže dosadašnjem upravitelju Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival da 1. lipnja iseli iz prostora.

    Pritom nije jasno što će biti s kinom Europa: koja je namjena prostora, ujedno zaštićenog kulturnog dobra i nacionalnog blaga Republike Hrvatske, koji Grad planira renovirati, i gdje je u proračunu predviđen novac namijenjen za renovaciju kina? Zašto se, unatoč snažnoj pravnoj osnovi, ne obnavlja ugovor s UO Zagreb Film Festival koja posljednjih deset godina uspješno upravlja kinom i koja je djelomice provela renovaciju dok su Gradu uzaludno nudili zajednički plan aktivnosti? UO Zagreb Film Festival uložila je tijekom 10 godina u opremanje i obnovu kina 4.879.995,00 kuna svojih sredstava.

    Zašto Grad mjesecima ignorira dopise UO Zagreb Film Festival, koja je tijekom 10 godina izgradila najvažnije mjesto za kulturna događanja u Zagrebu? Zanima nas i što će biti s 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. Što će biti s brojnim kulturnim i umjetničkim manifestaci-jama koje se redovito održavaju u kinu Europa?

    Znači li Gradu Zagrebu išta činjenica da je kino Europa dobitnik nagrade Europa Cinemas za najbolje europsko kino, da je vodeća regionalna institucija nezavisnog filma i kinematografije i član međunarodnih i europskih mreža Europa Cinemas i CICAE?

    Kino Europa iznimno je uspješno kino; tijekom 10 godina održano je 14.000 projekcija, a posjetilo ga je više od milijun gledatelja. Pritom rad kina Europa pod upravljanjem ZFF-a ne predstavlja trošak za Grad Zagreb i porezne obveznike. Sva sredstva koja dobije od Grada Zagreba za realizaciju programa vrati Gradu kroz najam prostora, a svojim vlastitim sredstvima održava program, zgradu, hladni po-gon, plaće zaposlenika i suradnika. Važno je napomenuti kao je Kino Europa sada nezavisna kulturna institucija koja više od 70 % svojih prihoda ostvaruje samofinanciranjem.

    Zaustavimo devastaciju kulture u Zagrebu, netransparentnost procedura i samovolju gradskih vlasti koja vodi u potpuno uništenje života i kulture grada. Ne dozvolimo da Grad uništi jednu od zadnjih oaza kulture i živog duha Zagreba! Pridružite nam se na obraćanju javnosti u utorak, 9. travnja u velikoj dvorani kina Europa u 17:30 sati.