EN HR
  • 1.travanj

    Proslavite s nama 90. rođendan kina!

    U srijedu, 8. travnja kino Europa obilježava veliku obljetnicu: 90 godina od svog otvaranja! Naime, 8. travnja 1925. otvorena su vrata kina u Varšavskoj 3, koje će u idućih 90 godina izgraditi i zadržati ulogu kultnog mjesta posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije.

     

    Ovaj veliki okrugli rođendan obilježit ćemo, prigodno, uz filmove, a slavljeničku srijedu započet ćemo već u prijepodnevnim satima prvom u nizu cjelodnevnih besplatnih projekcija u obje dvorane.

     

    U 18 sati u velikoj dvorani bit će prikazan kratkometražni dokumentarni film ’90 godina kina Europa’ u režiji Ivana Sikavice, filmski zapis o postojanju i povijesti najstarijeg zagrebačkog kina, a nakon toga, s početkom u 20 sati, posjetitelje očekuje i velika prigodna filmska atrakcija - projekcija kultnog talijanskog filma ‘Cinema Paradiso’ Giuseppea Tornatorea iz 1988. Nakon više od 20 godina, na velikom će platnu zagrebačka publika imati priliku vidjeti ovo dirljivo ostvarenje o fascinaciji medijem filma i magičnoj privlačnosti kino projekcija, nagrađeno Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film. Prateću glazbu potpisuje slavni maestro Ennio Morricone, koji će u zagrebačkoj Areni održati koncert tri dana poslije, 11. travnja.

    U dvorani Müller prikazat će se izbor od 6 filmova recentne produkcije koje smo prošle i ove sezone prikazivali na redovnom programu.

     

    Sve su projekcije 8. travnja besplatne, a posjetitelji svoje besplatne ulaznice trebaju preuzeti na blagajni kina, uz iznimku projekcije dokumentarnog filma ’90 godina kina’ za koji preuzimanje ulaznica nije potrebno. Broj ulaznica za projekcije je ograničen kapacitetima dvorana; ulaznice će se moći preuzimati do isteka zaliha. Rezervacije za ove projekcije nisu moguće.

     

    Također, u suradnji s GigArtom pripremili smo i nagradnu igru, pa će pet najsretnijih posjetitelja koji preuzmu ulaznice za film ‘Cinema paradiso’ osvojiti po jednu ulaznicu za zagrebački koncert Ennija Morriconea.

     

    Svi posjetitelji kina Europa toga dana moći će uživati i 50 % nižim cijenama našeg caffe bara, a od 18 do 23 sata odabranu glazbu puštat će Višeslav Laboš.

     

    Obilježavanje 90. rođendana kina financijski su podržali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar, a medijski pokrovitelji su: radio Yammat, Prvi radio, Radio 808Staropramen, Jameson, Hotel Dubrovnik, Vina Senić i Carboni.

     

    Više o povijesti kina možete pročitati ovdje.

     

    Raspored projekcija 8. travnja:


    Velika dvorana

     

    18:00 h - '90 godina kina Europa' (r. Ivan Sikavica, 2015.)
    20:00 h - 'Cinema paradiso' (r. Giuseppe Tornatore, 1988.)

     

    Dvorana Müller

     

    11:00 h - 'Hannah Arendt' (r. Margarethe von Trotta, 2012.)
    13:10 h - 'Prošlost' (r. Asghar Farhadi, 2013.)
    15:30 h - 'O konjima i ljudima' (r. Benedikt Erlingsson, 2013.)
    17:00 h - 'Alabama Monroe' (r. Felix van Groeningen, 2012.)
    19:00 h - 'Turist' (r. Ruben Östlund, 2014.)
    21:10 h - 'Pogrešna dostava' (r. Ritesh Batra, 2013.)