EN HR
 • EFA Young Audience Award

  Europska filmska nagradaNagrada mlade publike za najbolji europski film za djecu

  Europska filmska akademija (EFA) osnovana je 1988. godine, a prvi predsjednik bio je Švedski redatelj Ingmar Bergman. Danas ona ujedinjuje više od 3000 filmskih radnika, a kao vrhunac svojih aktivnosti svake godine organizira dodjelu Europskih filmskih nagrada kako bi slavila najbolje od europskog filma. U sklopu Europske filmske nagrade (EFA) dodjeljuje se i Nagrada mlade publike za najbolji europski film za djecu.

  Nagrada mlade publike nova je nagrada koja se dodjeljuje od 2012. za najbolji europski film za mlade. Svake godine nominirana su 3 filma, koja odabire žiri sastavljen od 3 člana. Njihov zadatak je pogledati sve filmove snimljene za djecu i mlade te godine i odabrati tri najbolja koja osvajaju nominaciju. Dodjela nagrade osmišljena je kao posebno događanje odvojeno od dodjele Europskih filmskih nagrada te se održava svake godine početkom svibnja.

  Dvadeset i pet europskih gradova, među kojima je i Zagreb, sudjeluje u dodjeli tako da oformi žiri sastavljen od mladih filmoljubaca u dobi između 11 i 14 godina. Dodjela nagrada je cjelodnevno događanje koje se sastoji od gledanja 3 nominirana filma s pauzama i razgovorima između svakog od tri filma. Po završetku gledanja filmova, mlada publika glasa te se njihovi glasovi šalju u Erfurt gdje se pribrajaju glasovima iz preostalih gradova. Film koji je dobio najviše glasova osvaja nagradu. Pobjednik se proglašava u Erfurtu u Njemačkoj i osvaja statuu Europske filmske nagrade. Prijenos dodjele nagrada moguće je gledati uživo putem live streama.

  Pobjednici:

  2017. - Tschick

  2016. - Miss Impossible

  2015. – The Invisible Boy

  2014. – Regret!

  2013. – The ZigZag Kid

  2012. – Kauwboy

  Sljedeća dodjela Nagrade mlade publike za najbolji europski film za djecu održat će se 6. svibnja 2018. godine. Kako biste na vrijeme saznali o mogućnosti prijave za mladi žiri pratite nas na našim internetskim stranicama.