EN HR
  • 14. Zagreb Film Festival

    Zagreb Film Festival će se četrnaestu godinu zaredom održati od 12. do 20. studenog 2016., a u devet dana trajanja na nekoliko lokacija (kina Europa i Tuškanac, Muzej suvremene umjetnosti, Dokukino KIC, F22 - Nova akademijska scena i Goethe-Institut) predstavit će više od stotinu filmskih naslova, donoseći domaćoj publici selekciju najatraktivnijih i najzanimljivijih igranih filmova dugog i kratkog metra iz čitavoga svijeta.

    U Glavnom programu koji će se održavati u kinu Europa ove godine ZFF ima tematski i žanrovski najraznovrsniju filmsku ponudu koja uključuje komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera. Izuzetno nam je drago da čak četiri dugometražna igrana filma režijski potpisuju žene, što je također rekord u natjecateljskom programu. Uz Hanu Jušić (Ne gledaj mi u pijat) i Katarinu Zrinku Matijević (Trampolin), tu je i izraelska autorica Maysaloun Hamoud, gošća 14. ZFF-a koja će u Zagrebu predstaviti šarmantni izraelsko-francuski film Dva svijeta te gruzijska autorica Rusudan Glurjidze s autobiografskom dramom Kuća drugih. Topla filmska priča kojom u subotu 12. studenog otvaramo festival stiže s hladnog sjevera, iz Finske. Riječ je o laureatu kanskog programa Izvjestan pogled, biografskom filmu Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija Juhoa Kuosmanena, a pažnju ljubitelja feelgood filmova mogla bi privući i srpska bajka za odrasle u režiji Srđe Penezića Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato sa Slavkom Štimcem, jednom od nama najpoznatijih glumačkih zvijezdi bivše države i gostom 14. ZFF-a. 

    Osim što u utrci za Zlatna kolica sudjeluje rekordan broj naslova s hrvatskim produkcijskim potpisom, ovogodišnje festivalsko izdanje u glavnom programu donosi rekordan broj trilera, njih čak četiri. Tako ćemo na 14. ZFF-u gledati Noćne životinje, novi film modnog kreatora sve uspješnijeg u svijetu filma, Toma Forda, koji je osvojio Nagradu žirija u Veneciji, a križanac vesterna i trilera Psi, debitantsko ostvarenje rumunjskog redatelja Bogdana Mirice na ZFF stiže s nagradom FIPIRESCI kanskog programa Izvjestan pogled. Belgiju u glavnom programu predstavlja Flamansko nebo, film izvanrednog suspensa u režiji Petera Monsaerta, a u glavnom programu je i Miran čovjek, triler kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa. Također, sretni smo što ćemo na samom zatvaranju 14. ZFF-a, u subotu 19. studenog, obilježiti 20 godina od nastanka kultnog filma Davida Cronenberga Sudar. Projekcija je dio novog programa Kinolektira koji je u kinu Europa započeo ove jeseni i koji predstavlja nezaobilazne filmske klasike.

    Posebnost ovogodišnjeg natjecateljskog programa jest i što će po prvi put na Zagreb Film Festivalu biti organizirane projekcije prilagođene slijepima i slabovidnima te gluhima i osobama s oštećenjima sluha. INKLUZIVNE PROJEKCIJE filmova Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato Trampolin organizirane su u suradnji s Udrugom Zamisli te uz potporu HBOR-a.

    Sve informacije o festivalu potražite na www.zff.hr