EN HR
 • 6. a i Lares Penatesque

  Info

  Redatelj: Peter Modestij
  Scenarist: Peter Modestij
  Producent: Siri Hjorton Wagner, Ami Ekström, Helena Ingelsten, Charlotte Hellström, Max Hallén, Jon Mankell
  Produkcijska kuća: [sic] film, Film Väst, SVT, Chimney
  Direktor fotografije: Lisabi Fridell
  Montaža: Linda Jildmalm
  Glumci: Emine Özkan, Tyra Olin, Omeya Lundqvist, Caroline Söderström, Eva Melander, Lo Kauppi, Ellen Nyman

  Zemlja: Švedska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 61'

  Sinopsis

  Roditelji učenika 6. a razreda dolaze na hitni sastanak kako bi riješili gorući problem. Jedine učenice prisutne na sastanku dvanaestogodišnje su Denise, Bella i Mina. Njih tri optužene su za zlostavljanje ostalih učenika, no one te optužbe odbacuju. U slijepoj želji da obrane svoju djecu, ljutiti roditelji nabacuju se međusobnim optužbama, razotkrivajući ružnu stranu ljudske prirode, a uskoro postaje jasno da se ni sama učiteljica možda nije dovoljno potrudila smiriti tenzije u razredu. Premijerno prikazan na festivalu u Berlinu, film 6. a bavi se pitanjima odgovornosti odraslih prema djeci, manjkavog školskog sustava, nedostatka autoriteta i važnosti međusobnog razumijevanja.

  Prije projekcije filma prikazujemo kratki film 'Lares Penatesque' (Hrvatska, 2017., 16') . Grupa učenika Klasične gimnazije koja je maturirala 1949. godine sastaje se svaki drugi četvrtak u mjesecu u Maksimiru, a svoje uspomene čuva u razrednoj knjizi koja se iz godine u godinu nadopunjuje te danas broji više od 900 stranica. U filmu se prisjećaju svoje škole, profesora, đačkih spački, ljubavi i prijateljstava. Film su snimili polaznici Klasične gimnazije, fakultativnog predmeta filmologija. 

  Nagrade i festivali

  Berlin International Film Festival 2016 – Generation 14Plus; Jihlava International Documentary Film Festival 2016; Stockholm Film Festival 2016

  Životopis redatelja

  Peter Modestij scenarist je, redatelj i glazbenik rođen 1976. Studirao je na Švedskom institutu za visoko TV obrazovanje (Institutet för högre TV-utbildning) nakon čega je radno iskustvo skupio stažirajući za redatelja Darrena Aronofskog. Na Filmskom festivalu u Cannesu osvojio je nagradu Media New Talent. '6. a' njegov je dugometražni prvijenac.

Izdvojeno