EN HR
 • Bijeda u Borinageu

  Misère au Borinage

  Info

  Redatelj: Joris Ivens, Henri Storck
  Scenarist: Joris Ivens, Henri Storck
  Produkcijska kuća: Club de l'Écran, EPI
  Direktor fotografije: Joris Ivens, François Rents, Henri Storck
  Montaža: John Fernhout, Joris Ivens, Henri Storck

  Zemlja: Belgija
  Godina: 1933.
  Trajanje: 34'

  Sinopsis

  Klasik socijalnog dokumentarca koji sirovom antiestetikom prikazuje situaciju u Borinageu u vrijeme velikog štrajka rudara 1932., pokrenutog zbog sve većeg broja nesreća na radu i višekratnog smanjenja plaća. Štrajk je suzbijen, a mnogi su radnici dobili otkaz, izgubili dom i obitelji im gladuju. Drugi radnici iskazuju solidarnost pomažući im u toj teškoj situaciji. Film ukazuje na velike socijalne kontradikcije u kriznim godinama između kapitala i radne snage te Crkve i naroda. Neke su scene zbog policijske represije snimljene tajno.

  Nagrade i festivali

  IDFA 1994, 1999, 2008

  Životopis redatelja

  Joris Ivens (1898. – 1989.) važna je ličnost angažiranog dokumentarizma, čiji filmovi zagovaraju socijalistički poredak i radničko zajedništvo. Henri Storck (1907. – 1999.) belgijski je režiser i dokumentarist te jedan od osnivača Kraljevske belgijske filmske arhive.

  Film prikazujemo u sklopu popratnog programa Film neposluha. Nesavršena društva generiraju građanski neposluh i otpor, stoga ih je tijekom 120 godina njegove povijesti bilo i na filmu. Danas, kada moć posvuda ponovno divlja, a pristup digitaliziranoj igrački mnogo je slobodniji, pitamo se zašto je sve manje otpora izvan filma. ZFF je u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić pripremio program posvećen ponajboljim filmovima neposluha.

Izdvojeno