EN HR
  • Cesta za nigdje + Stanleyjeva djevojka

    Road to Nowhere + Stanley's Girlfriend

    Info

    Redatelj: Monte Hellman
    Scenarist: Steven Gaydos
    Direktor fotografije: Josep M. Civit
    Glazba: Tom Russell
    Glumci: Tygh Runyan, Dominique Swain, Shannyn Sossamon, John Diehl, Cliff De Young, Waylon Payne

    Zemlja: SAD
    Godina: 2010.
    Trajanje: 121'

    Sinopsis

    Romantični triler Montea Hellmana prati mladog filmaša Mitchella Havena koji poziva nepoznatu glumicu Laurel Graham da tumači ulogu Velme Duran, osobe povezane s financijskim skandalom koji je punio novinske stupce. Međutim, redatelj se zaljubljuje u svoju muzu, a kriminalna afera na kojoj film počiva ponovno izbija na površinu.

    Cesta za nigdje istinski je uznemirujuć film (uz to što je jako zabavan i zanimljiv za gledanje) jer se u njemu dvije naizgled oprečne stvari događaju paralelno. Kao prvo, u nekim trenutcima iznimno je teško razlikovati Film 1 i Film 2. Kao drugo, i još jezivije gledajući scenu počinjete se bojati kako zapravo gledate filmsku sablast, i kako će se svaki čas ispostaviti da postoji još jedna ekipa koja je snima. Postojanje filma u filmu stvara efekt babuške (koji Francuzi prikladno zovu mise en abyme zbog potencijalne beskonačnosti situacije). Utvara nastaje kada kamera snima televiziju koja prikazuje ono što je kamera izvorno snimila. Ta logička ili ontološka utvara – kako god je zvali – prožima Cestu za nigdje i konfuzija oko stvarnog smisla svakog kadra vodi u beskonačni niz kamera i ekipa koje snimaju jedna drugu, stvarajući pritom iluziju iluzije neke druge iluzije…

    Film prikazujemo zajedno s Hellmanovim kratkim filmom 'Stanleyjeva djevojka' (2006., 28'). Priča smještena u Hollywood oko 1956. godine prati dvojicu mladih filmaša Stanleyja i njegova prijatelja Lea Herschela koji se zaljube u istu ženu, Ninu za koju počnu sumnjati da je vampirica. Prema Hellmanu „Lik Lea utemeljen je na Hubertu Cornfieldu. On je bio bliski prijatelj Stanleyja Kubricka koji se godinama hvalio kako je spavao s njegovom djevojkom dok je Stanley bio u Europi. To je klica priče“.

    Nagrade i festivali

    Venice Film Festival 2010 - Nominacija za Zlatnog lava

    Filmove prikazujemo u sklopu Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma. Ulaz je slobodan!