EN HR
  • Colette (2018) 12

    biografska drama

    Info

    Redatelj: Wash Westmoreland
    Scenarist: Richard Glatzer, Wash Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz
    Producent: Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley, Pamela Koffler, Christine Vachon, Michel Litvak, Gary Michael Walters, Caroline Levy, Ildikó Kemény, David Minkowski
    Direktor fotografije: Giles Nuttgens
    Montaža: Lucia Zucchetti
    Glazba: Number 9 Films, Killer Films, Bold Films, Lipsync Productions, BFI, Move Movie
    Glumci: Keira Knightley, Dominic West, Denise Gough, Fiona Shaw, Robert Pugh, Eleanor Tomlinson

    Zemlja: UK
    Godina: 2018.
    Trajanje: 111'
    Početak prikazivanja: prosinac 2018.

    Sinopsis

    Nakon udaje za uspješnog pariškog pisca zvanog “Willy” (Dominic West) Sidonie-Gabrielle Colette (Keira Knightley) napustit će dom u ruralnoj Francuskoj i preseliti se u Pariz, središte intelektualnih i umjetničkih zbivanja na početku 20. stoljeća. Willy je ubrzo nagovori da piše za njega iz sjene kao ghostwriter. Colette će potom napisati fantastičan poluautobiografski roman o drskoj djevojci sa sela po imenu Claudine. Knjiga postaje bestseler i senzacija u kulturnom miljeu, a Colette i Willy dospjet će u žarište pariških zbivanja. Colette će se kasnije upustiti u borbu za intelektualno vlasništvo nad serijalom od četiri knjige (1900. – 1904.) opirući se onodobnim rodnim ulogama i prevladavajući društvene norme, a pritom iz temelja mijenjajući književnost, modu i izražavanje seksualnosti. Colette je bila žena daleko ispred svog vremena, a poznata je i po romanu Gigi (1944.) čija je filmska adaptacija nagrađena s devet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

    Nagrade i festivali

    Sundance Film Festival 2018.
    Toronto International Film Festival 2018.
    Zagreb Film Festival 2018. - Velikih pet

    Životopis redatelja

    Wash Westmoreland s pokojnim suprugom Richardom Glatzerom napisao je i režirao 'Zauvijek Alice' (2014.), koji je glumici Julianne Moore priskrbio nagrade poput Zlatnog globusa, BAFTA-e i Oscara. Dvojac je zajedno režirao i 'Petnaesti rođendan', koji je na Sundanceu osvojio priznanje publike i veliku nagradu žirija 2006. godine. Njegov najnoviji autorski projekt je 'Earthquake Bird'.