EN HR
 • Donna Haraway: Pripovijedanje za zemaljski opstanak

  Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival, dokumentarni film

  Info

  Redatelj: Fabrizio Terranova

  Zemlja: Belgija, Francuska, Španjolska
  Godina: 2016.
  Trajanje: 81'

  Sinopsis

  Feministkinja i povjesničarka znanosti Donna Haraway vjerojatno je najpoznatija kao autorica dvaju revolucionarnih djela: eseja “Kiborški manifest” (“A Cyborg Manifesto”) i knjige Vizije primata (Primate Visions). Oba djela su uzdrmala ustaljene “zdravorazumske” kategorije, rušeći granice između ljudi, životinja i strojeva te propitujući esencijalizam roda i implicitne pretpostavke ljudske fascinacije primatima kroz postkolonijalnu optiku.

  Film 'Donna Haraway: Pripovijedanje za zemaljski opstanak' donosi zaigrano i intrigantno putovanje kroz njezin život, utjecaje i ideje. Haraway je strastvena i rječita pripovjedačica, a film je strukturiran oko serije rasprava u njezinu domu u Kaliforniji, koji je pomogla izgraditi vlastitim rukama, o temama kao što su kapitalizam i antropocen (termin koji “koristi ali smatra problematičnim”), znanstvena fantastika kao filozofski tekst, nekonvencionalni bračni i seksualni odnosi, uloga katolicizma u njezinu odgoju, ljudi i psi, represija ženskog pisma, iznenađujuće fascinantna povijest ortodontske estetike i nužnost novih postkolonijalnih i postpatrijarhalnih narativa. Riječ je o impresivnom rasponu tema – s intelektualkom okretnog i radoznalog uma. Haraway i režiser Fabrizio Terranova (kojeg čujemo, ali ne vidimo) očito se osjećaju opušteno u zajedničkom društvu, dajući razgovorima – koji su nadopunjeni slikama umjetnina i otkačenim animacijama – ugodnu, intimnu atmosferu. Terranova se poigrava zelenim ekranom kako bi ilustrirao Harawayine riječi ili dao svoj komentar. Kada Haraway govori o pripovijedanju, vidimo sliku nje u pozadini kako piše. Kada razgovor krene u smjeru njezinih neuobičajenih intimnih odnosa i opresivne moći heteronormativnosti, sekvoje koje vidimo kroz njezin prozor zamjenjuje sređena ulica u predgrađu. Morski beskralježnjaci, jedna od Harawayjinih fascinacija, plutaju u pozadini sobe. 'Donna Haraway: Pripovijedanje za zemaljski opstanak' nudi pametan i pronicljiv uvid u misao jedne od najvažnijih suvremenih figura.

  10. Organ vida - Međunarodni festival fotografije

  Cijena ulaznice za projekciju je 25 kn. Ulaznice će se prodavati pola sata prije projekcije na info-pultu ispred dvorane Müller.