EN HR
  • Fil(m)harmonija: 'Dokoličar' i 'Pasji život' (C. Chaplin)

    Petu sezonu zaredom Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija na platno zagrebačkog kina Europa donose klasike iz ere nijemoga filma! Nakon 'Nosferatua' F. W. Muraua iz 1922., Ejzenšejnove 'Krstarice Potemkin' iz 1925., Chaplinovog 'Cirkusa' i 'Mališana', te 'Generala' Bustera Keatona, ove sezone odabir je pao na dvije kratkometražne komedije s početaka karijere velikana nijemoga filma, Charlieja Chaplina: 'Dokoličar' i 'Pasji život'. Projekcije će, kao i prethodne, biti praćene glazbenom pratnjom orkestra Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

    Na ukupno osam izvedbi, u četvrtak, petak i subotu, 3., 4. i 5. studenog te u srijedu, 21. prosinca s početkom u 18 i 20 sati, zagrebački će filmofili, ljubitelji klasične glazbe, ali i svi oni željni jedinstvenog audio-vizualnog iskustva, uživati u dogodovštinama Skitnice, jednog od najpoznatijih celuloidnih likova koje je u vlastitim ostvarenjima utjelovljavao sam Chaplin. U 'Dokoličaru' (orig. 'The Idle Class') iz 1921. Chaplin tumači dvije uloge, onu bogatog pijanca i Skitnice. Po već provjerenom receptu za radnju slapstick komedije o poigravanju s identitetima i zamjenom ličnosti, bogataš i Skitnica slučajno zamijene uloge i Skitnica završi u naručju bogataševe žene. Premda film obiluje vrhunskim i prepoznatljivim Chaplinovim gegovima, nosi i jednu dublju, univerzalnu poruku o društvu. Nešto raniji 'Pasji život' (orig. 'A Dog's Life', 1918.) također prati priču o Skitnicu. Ovoga puta on spašava psa lutalicu te ovaj ljudsko-životinjski dvojac postaje uspješan tandem koji na razne spretne i snalažljive načine dolazi do hrane, novaca i pića. Glavna ženska uloga u filmu, ona pjevačice u noćnom baru, prepuštena je Edni Purviance, glumici koju je Chaplin angažirao u preko 30 svojih filmova. Zanimljivo je da se u manjoj ulozi u filmu pojavljuje i Chaplinov brat Sydney, a dvojica braće tada su prvi put zajedno stala pred kamere. Serija komičnih i dirljivih scena iz 'Pasjeg života' već gotovo punih stotinu godina oduševljava sve generacije.

    . . . . . . . . . .

    Napomena: oba filma prikazuju se u sklopu jedne projekcije.

    Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici www.kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 60 kn.

    Program je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.