EN HR
  • Glasnije od oružja

    Glasnije od oružja, dokumentarni

    Info

    Redatelj: Miroslav Sikavica
    Scenarist: Miroslav Sikavica
    Producent: Nenad Puhovski
    Produkcijska kuća: Factum
    Direktor fotografije: Hrvoje Franjić
    Montaža: Miran Miošić

    Zemlja: Hrvatska
    Godina: 2017.
    Trajanje: 86'

    Sinopsis

    Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke "borbe" pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije. 

    Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Na prvim višestranačkim izborima poslije Drugog svjetskog rata Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pobjeđuje reformirane komuniste uz nemalu pomoć pjesme, koja te 1990. godine već aktivno sudjeluje u buđenju nacionalnog duha. Mijenja se sustav – iz unitarne, socijalističke Jugoslavije u nezavisnu i demokratsku Hrvatsku – ali ne i struktura glazbe u službi politike. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, impulzivnu reakciju glazbenika.Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera. Nacionalna radiotelevizija (HRT) postaje njihov najmoćniji pokrovitelj. Naručuje nove domoljubne pjesme, emitira postojeće, organizira i financira brojne festivale domoljubne glazbe i dobrotvorne koncerte te omogućava snimanje mnogih domoljubnih spotova. Samo u prvih par najžešćih mjeseci rata nastaje nekoliko stotina novih pjesama. Njihov konačan broj nitko ne zna. No mnoge pjesme taj rat nisu "preživjele", a do dan-danas priča o njima nije ni zaključena ni ispričana.

    U filmu sudjeluju: Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

    Nagrade i festivali

    Motovun Film Festival 2017.

    Životopis redatelja

    Miroslav Sikavica redatelj je zapaženih dokumentaraca iz Fade In-ova TV-serijala ''Direkt'' posvećenog problemima mladih i njihovim pravima. Režirao je tridesetak dokumentaraca, a jedan od njih je i 'Oblak'', film o Luki Ritzu. Njegov kratkometražni film 'Zvir' je imao premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine, gdje je u programu Quinzaine des Réalisaterus osvojio posebno priznanje ocjenjivačkog žirija.