EN HR
 • Igla ispod praga

  Info

  Redatelj: Ivan Marinović
  Scenarist: Ivan Marinović
  Producent: Ivan Marinović, Vladimir Vasiljević
  Produkcijska kuća: Adriatic Western, EED Productions
  Direktor fotografije: Đorđe Arambašić
  Montaža: Ivan Vasić
  Glumci: Nikola Ristanovski, Leon Lučev, Seka Sablić, Filip Klicov, Bogdan Diklić, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović, Kristina Stevović, Goran Slavić, Mirko Vlahović, Dejan Đonović, Tihana Ćulafić, Stevan Radusinović, Momo Pićurić

  Zemlja: Crna Gora, Srbija
  Godina: 2016.
  Trajanje: 93'

  Sinopsis

  Crnohumorna drama o mrzovoljnom svećeniku Petru koji se vraća u idilično maleno selo na crnogorskom poluotoku kako bi se brinuo za bolesnu majku. Uvjeren je kako je nebo postalo ravnodušno na ljudsku patnju. Napustila ga je supruga, majka ga tek povremeno prepoznaje, a ima i problema s buntovnim sinom tinejdžerom. No tu nije kraj njegovim mukama. Kada se lokalnim stanovnicima pruži prilika za unosnu prodaju zemljišta, Petar odbije prodati svoj dio. S namjerom da ga otjeraju iz župe, skupina živopisnih i osvetoljubivih seljana počne mu svakodnevno zagorčavati život te uspijevaju uvjeriti praznovjerno selo da je Petar uzrok svih nevolja na otoku. Osvojivši simpatije publike i kritike, 'Igla ispod praga' bila je i crnogorski kandidat za prošlogodišnjeg Oscara.

  Nagrade i festivali

  Sarajevo Film Festival 2016; Bosphorus International Film Festival 2016 – Best Actor (Nikola Ristanovski); Sofia International Film Festival 2017; Vilnius International Film Festival 2017

  Životopis redatelja

  Ivan Marinović rođen je 1984. u Crnoj Gori. Diplomirao je režiju na Akademiji glazbenih i dramskih umjetnosti u Pragu (FAMU). Autor je nekoliko kratkometražnih filmova, eksperimentalnih projekata, kao i hvaljenog dokumentarca 'Hvali more, drž’ se kraja'. 'Igla ispod praga' njegov je prvi dugometražni film.

  Projekcijom filma 'Igla ispod praga' predstavljamo suradnju između ZFF-a i Filmskog festivala Herceg Novi. Filmski festival Herceg Novi održava se već više od tri desetljeća. Međunarodni program fokusira se na natjecateljske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja, dugometražnih filmova s prostora bivše Jugoslavije, kratkih studentskih i dokumentarnih filmova. Nenatjecateljski program Kino Evropa obuhvaća recentna ostvarenja etabliranih europskih autora.

  Festivali pod reflektorom - 15. Zagreb Film Festival. 

Izdvojeno