EN HR
  • Jasmine French

    Blue Jasmine

    Info

    Redatelj: Woody Allen
    Scenarist: Woody Allen
    Producent: Letty Aronson
    Direktor fotografije: Javier Aguirresarobe
    Montaža: Alisa Lepselter
    Glumci: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard, Sally Hawkins

    Zemlja: SAD
    Godina: 2013.
    Trajanje: 98 minuta

    Sinopsis

    Nakon što joj se brak (a time i čitav život) s imućnim biznismenom Halom počne raspadati, njujorška bogatašica i pripadnica visokog društva Jasmine seli u skroman stan njezine sestre u San Francisco. Rastrgnuta između sjećanja o privilegiranom prošlom životu i tamne svakodnevice koju želi ignorirati, Jasmine se nastoji oporaviti i izgraditi vlastitu karijeru. Hoće li, međutim, morati platiti posljedice svojeg narcizma i snobizma?

    Novi film legendarnog Woodyja Allena, američkog filmaša koji je osvojio četiri nagrade Oscar, od čega jednu u kategoriji najbolje režije i tri za najbolji scenarij, slobodna je prerada kazališne drame 'Tramvaj zvan čežnja' Tennesseeja Williamsa. 'Jasmine French' mnogi nazivaju najboljim Allenovim filmom u posljednjih desetak godina. 

    Nagrade i festivali

    Los Angeles Film Critics Association Awards 2013 - najbolja glumica
    New York Film Critics Circle Awards 2013 - najbolja glumica
    Zlatni globusi 2014 - nominacije za najbolju glavnu i najbolju sporednu glumicu

    Životopis redatelja

    Woody Allen kultni je američki filmski redatelj, scenarist, glumac i dramaturg, rođen 1935., najpoznatiji po satiričnim komedijama o psihički rastrojenim njujorškim intelektualcima. Za svoju je filmsku djelatnost višestruko nagrađivan najrenomiranijim filmskim nagradama.

    Iz kritika

    Allenov najbolji film posljednjih godina, pronicljiv i human, pruža zanimljive poglede na stanje u kojemu se nalazi današnji svijet!
    Simon Braund, Empire Magazine

    'Jasmine French' jedan je od Allenovih najpametnijih i najsuosjećajnijih filmova, što ga čini i jednim od njegovih najvećih filmova uopće!
    Thomas Caldwell, Cinema Autopsy

    Blanchett izvanredno portretira ženu koja na putu od neurotičnoga k psihotičnome prolazi kroz sve urnebesne mijenje karaktera!
    Emma Myers, Film Comment Magazine