EN HR
  • Journey to Jah

    Info

    Redatelj: Noël Dernesch, Moritz Springer
    Scenarist: Noël Dernesch, Moritz Springer
    Producent: Renè Römert, Jan Krüger
    Direktor fotografije: Marcus Winterbauer
    Montaža: Michelle Barbin, Christoph Senn 
    Glazba: Beat Solèr

    Zemlja: Njemačka, Švicarska, Austrija
    Godina: 2013.
    Trajanje: 87 minuta
    Početak prikazivanja: 6. studeni 2014.

    Sinopsis

    Jedan Nijemac i jedan Talijan odlučili su svojim reggae pjesmama osvojiti Jamajku. Možda zvuči kao nemoguća misija, ali Gentleman i Alborosie su u tome i uspjeli! Redatelji Noël Dernesch i Moritz Springer proveli su čak sedam godina snimajući ovu dvojicu netipičnih reggae umjetnika koji tragaju za autentičnošću u Jamajci, zemlji rastafarijanstva i reggae glazbe, daleko od zapadnjačkog potrošačkog društva.

    Tillmann Otto njemački glazbenik poznatiji kao Gentleman i talijanski glazbenik Alberto D'Ascola znan kao Alborosie dijele ljubav prema reggae glazbi i duhovnosti koju su pronašli na karipskom otoku blagoslovljenom fascinantnim prirodnim ljepotama, ugodnom klimom i kreativnim ljudima, ali i izmučenom oružanim sukobima i siromaštvom.

    Zajedno s protagonistima uranjamo u svijet gdje glazba služi kao ventil u borbi protiv siromaštva, kriminala i nedostatka perspektive, no ujedno i svijet obilježen dubokim i ohrabrujućim duhovnim vezama. Svijet o kojem Alborosie kaže: "Ovdje živi Bog. Ali i Sotona." Dobrodošli!

    Nagrade i festivali

    MAUI FILM FESTIVAL (SAD) – nagrada publike
    ZURICH FILM FESTIVAL (Švicarska) – nagrada publike
    MAX OPHULS FESTIVAL (Njemačka) – nagrada DEFA fundacije

    Životopis redatelja

    Noël Dernesch živi i radi u Berlinu. Školovao se na F&F SchulefürKunstundMediendesign u Zürichu, gdje se specijalizirao za film i video. Otada radi kao samostalni filmski redatelj i video umjetnik. Producirao je nekoliko reklama, uključujući međunarodne produkcije te realizirao niz kratkih i dokumentarnih filmova. Mnogi njegovi radovi osvojili su brojna priznanja i nagrade, kao što su Swiss Art Award, Video-Film-Festival Hardau 2003, Young Talent 2005, i KieferHablitzlPreis.

    Moritz Springer rođen je 1979. u Starnbergu, a živi i radi u Berlinu i Mecklenburg-Vorpommernu. Nakon prvih glumačkih iskustava (reklame i film), Moritz je stažirao nekoliko puta te radio kao pomoćnik redatelja u Njemačkoj i SAD-u, između ostalog i na filmovima DieWildenKerle 3 (JoachimMasannek) te Godzilla (Roland Emmerich), od 1997. do 2005. godine. Po povratku u Njemačku počeo je snimati autorske dokumentarce. Svoje prve projekte sam je financirao ili snimao bez ikakvog budžeta.

    Iz kritika

    Višeslojno i uravnoteženo ostvarenje, s dubokim, duhovitim i promišljenim stavovima.
    Andrea Lüthi, Cineman.ch

    Redateljima nije uspjela samo jedna obična muzička reportaža, već je 'Jouney to Jah' uz to i društveno-politički snapshot ove karipske države-otoka, njene bogate kulture ali i svih njenih kontradiktornosti.
    Zvjezdan Marković, Reggae.hr