EN HR
 • Kad bi...

  If...

  Info

  Redatelj: Lindsay Anderson
  Scenarist: David Sherwin
  Producent: Michael Medwin, Lindsay Anderson
  Produkcijska kuća: Memorial Enterprises
  Direktor fotografije: Miroslav Ondříček
  Montaža: David Gladwell
  Glumci: Malcolm McDowell, David Wood, Richard Warwick, Robert Swann, Christine Noonan, Peter Jeffrey, Arthur Lowe, Mona Washbourne, Geoffrey Chater, Anthony Nicholls, Graham Crowden, Charles Lloyd Pack

  Zemlja: Velika Britanija
  Godina: 1968.
  Trajanje: 112'

  Sinopsis

  Odvažno anarhična vizija britanskog društva smještena u engleski internat kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća. Prije kultne uloge u Kubrickovoj Paklenoj naranči Malcolm McDowell ovdje briljira kao nemarni Mick Travis koji se sa školskim kolegama u svakoj prilici izruguje autoritetu te se konačno pretvara u brutalnog spasitelja kad na Dan škole organizira oružanu pobunu. Izmjenjujući crno-bijele i sekvence u boji jednako kao što miješa maštu sa stvarnošću, Kad bi…. je jedan od najnezaboravnijih filmskih poziva na otpor. Dobitnik Zlatne palme Filmskog festivala u Cannesu 1969.

  Nagrade i festivali

  Cannes Film Festival 1969 – Grand Prix

  Životopis redatelja

  Lindsay Anderson britanski je redatelj i filmski kritičar (1923. – 1994.), zagovaratelj preporoda britanskog filma zasnovanog na problematiziranju aktualnih društvenih tema i na autorskoj slobodi. Kad bi…. je prvi dio satirične političke trilogije o Micku Travisu.

  Film prikazujemo u sklopu popratnog programa Film neposluha. Nesavršena društva generiraju građanski neposluh i otpor, stoga ih je tijekom 120 godina njegove povijesti bilo i na filmu. Danas, kada moć posvuda ponovno divlja, a pristup digitaliziranoj igrački mnogo je slobodniji, pitamo se zašto je sve manje otpora izvan filma. ZFF je u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić pripremio program posvećen ponajboljim filmovima neposluha.

Izdvojeno