EN HR
  • Kalvarija

    Info

    Redatelj: Zvonimir Maycug

    Scenarist: Zvonimir Maycug

    Glumci: Dubravko Sidor, Mato Pavelić

    Zemlja: Hrvatska
    Godina: 1996.
    Trajanje: 90'

    Sinopsis

    Kalvarija Zvonimira Maycuga živući je paradoks. Radi se o filmu koji nikada nije doživio svoju kino- ni TV-distribuciju, čak niti svoju službenu premijeru, iako među dijelom filmofila već uživa kultni status. Isječke iz filma na YouTubeu vidjelo je nekoliko desetaka tisuća ljudi, što Kalvariju čini rijetko viđenim kultnim filmom!

    Kalvarija
    u mnogočemu predstavlja pionirsko ostvarenje domaće kinematografije. Naime, radi se o jednom od prvih nezavisnih filmova u nezavisnoj državi Hrvatskoj, financirano mimo državne potpore što je Maycuga, koji je založio vlastitu kuću kako bi ga snimio, naposljetku stajalo obiteljske imovine. Nadalje, Kalvarija je prvi film koji kao glavne likove uzime dvojicu gejeva, a da pritom izbjegava sve filmske i društvene stereotipe, što zvuči prilično hrabro uzmemo li u obzir činjenicu da je snimljen sredinom konzervativnih 90-ih.

    Kalvarija
    se može opisati kao melodrama smještena u slojeve visokoga društva, začinjena obratima, spletkama, preljubima, crnom magijom i vjerskim fanatizmom, te podebljana replikama i glumačkim nastupima koji su od nje i učinili kultni film YouTube-generacije. Također, trash-estetika kojom propituje dominantne društvene i estetske konvencije u sebi nosi i klicu subverzivnosti, što Kalvariju čini filmom koji će domaća publika tek danas, 15 godina nakon nastanka, imati priliku upoznati.

    Projekcija filma održava se u sklopu promocije četvrtog izdanja filmskog časopisa Filmonaut, u kojem možete pročitati i opsežan članak i intervju s redateljem, koji je napisao veliki znanac kultnog i ospkurnog filma Željko Luketić.

    Publiku će prije filma pozdraviti i sâm redatelj, a ulaz na film je besplatan!

    Životopis redatelja

    Zvonimir Maycug kultna je ličnost hrvatske kinematografije. Autor je filmova Ja sam tvoj Bog (1982) te Oaze (1988), prvog jugoslavenskog pornića zbog kojeg je dobio nekoliko mjeseci uvjetne zatvorske kazne. Njegov sljedeći film Kalvarija (1996) pionirski je domaći nezavisni film, snimljen u potpunosti mimo institucionalne potpore. Financijski neuspjeh Kalvarije Maycuga je naposljetku doveo do gubitka obiteljske imovine, te zauvijek odgovorio od snimanja novih filmova. Danas je vlasnik tvrtke za catering od čega se, kako kaže, „puno bolje zarađuje“.