EN HR
 • Karate Kid

  Info

  Redatelj: John G. Avildsen
  Scenarist: Robert Mark Kamen
  Producent: Jerry Weintraub
  Produkcijska kuća: Columbia Pictures Corporation, Delphi II Productions, Jerry Weintraub Productions
  Direktor fotografije: James Crabe
  Montaža: John G. Avildsen, Walt Mulconery, Bud S. Smith
  Glumci: Ralph Macchio, Pat Morita, Elisabeth Shue

  Zemlja: SAD
  Godina: 1984.
  Trajanje: 126'
  Uzrast: 11+

  Sinopsis

  Daniel s majkom seli se iz New Jerseyja u Kaliforniju. Ubrzo otkriva da se tamnokosi Talijan iz Jerseyja teško uklapa među plave surfere, osobito kada pokuša hodati s navijačicom Ali. Daniel se uspije izvući iz nekoliko tučnjava, ali jednom ga prilikom opkoli nekoliko dječaka koji idu u isti karate klub. Daniel se onesvijesti od udaraca i tada mu u pomoć uskače stari majstor borilačkih vještina Miyagi. Miyagi i Daniel saznaju da momke na nasilje potiče njihov učitelj karatea, bivši vijetnamski veteran. Miyagi obeća Danielu da će ga naučiti vještinama karatea, te ga priprema za regionalni karate turnir koji će se održati za nekoliko mjeseci. No kada treninzi započnu, Daniel ne razumije što mu učitelj pokazuje. Čini se da je Miyagiju važnije da Daniel boji ograde i pere aute nego uči karate.

  Nagrade i festivali

  Dodjela Oscara 1985 – nominacija za najbolju sporednu mušku ulogu (Pat Morita)
  Dodjela Zlatnih globusa 1985 – nominacija za najbolju sporednu mušku ulogu (Pat Morita)
  Nagrada mladim umjetnicima 1985 – nagrada za najbolji film; nagrada za najbolju mladu glumicu u sporednoj ulozi (Elisabeth Shue); nominacija za najboljeg mladog glumca u sporednoj ulozi (William Zabka)

  Životopis redatelja

  John G. Avildsen američki je filmski redatelj kojeg je proslavio kultni boksački film Rocky (1976.) sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi. Rocky je osvojio tri Oscara – za najbolji film, režiju i montažu, a bio je nominiran u čak deset kategorija. Avildsen je režirao prva tri nastavka Karate Kida, jednog od najpopularnijih dječjih filmskih serijala svih vremena.

  Dan neovisnih kina - U organizaciji Kino mreže i HAVC-a. Ulaz je besplatan!

Izdvojeno