EN HR
  • Kralj i ptica

    Le Roi et l’Oiseau, animirani

    Info

    Redatelj: Paul Grimault
    Scenarist: Hans Christian Andersen, Jacques Prévert, Paul Grimault
    Produkcijska kuća: Les Films Paul Grimault, Les Films Gibé, France 2 (FR2)
    Direktor fotografije: Gérard Soirant
    Montaža: Paul Grimault
    Glazba: Jacques Prévert (stihovi), Wojciech Kilar
    Glumci: Jean Martin, Pascal Mazzotti, Raymond Bussières

    Zemlja: Francuska
    Godina: 1980.
    Trajanje: 83'

    Sinopsis

    Jednog taštog kralja boje se svi njegovi podanici, i to s pravom, jer kralj je potpuno bezosjećajan i okrutan. Na šahovskoj ploči pomiče figure i time odlučuje o sudbini kraljevstva, jednim pokretom prsta. Slikar koji slika njegov portret mora jako paziti da ga dovoljno uljepša kako bi silnik bio zadovoljan, pa ipak će, kad slika bude gotova, završiti u rupi... Kralj je i strastveni lovac, iako metu pogađa samo slučajno. Od njegova je metka stradala i jedna ptica, pa se otac mora brinuti o četiri nejaka ptića, hraniti ih, pokrivati ih da im nije hladno i pjevati im uspavanke. Jednoga dana kralj se zaljubi u sliku lijepe pastirice. No pastirica voli mladog dimnjačara...

    Redatelj Paul Grimault osvojio je uglednu nagradu Louis Delluc, te je posvetio film Jacquesu Prévertu, koji je umro 1977., tri godine prije nego što je film završen. 'Kralj i ptica' umjetničko je djelo čija maštovitost podjednako osvaja dječju imaginaciju i fascinira odrasle. Ni poslije trideset godina nije izgubio nimalo od svoje magije, a oni koji su ga gledali kao djeca i u odrasloj ga dobi pamte kao jedan od naljepših crtanih filmova koji su ikada gledali. Treba istaknuti i glazbu Wojciecha Kilara, te pjesme za koje je stihove napisao Jacques Prévert. 

     Cijena ulaznice za sve projekcije u sklopu programa Rendez-vous au cinéma je 20 kn. U organizaciji Kino mreže te u suradnji s Francuskim institutom i manifestacijom Rendez-vous / Festival Francuske u Hrvatskoj.