EN HR
  • Kvadrat 15

    The Square

    Info

    Redatelj: Ruben Östlund
    Scenarist: Ruben Östlund
    Producent: Erik Hemmendorff, Philippe Bober
    Produkcijska kuća: Plattform Produktion, Essential Films, Parisienne, Coproduction Office
    Direktor fotografije: Fredrik Wenzel
    Montaža: Ruben Östlund, Jacob Secher Schulsinger
    Glumci: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Læssø

    Zemlja: Švedska, Njemačka, Francuska, Danska
    Godina: 2017.
    Trajanje: 151'
    Početak prikazivanja: 14. 12. 2017.

    Sinopsis

    Christian je ugledni kustos u muzeju suvremene umjetnosti čiji se život okrene naglavačke kada mu nasred ulice ukradu mobitel i novčanik. Nakon što putem aplikacije locira mobitel odluči ostaviti gnjevno pismo u poštanskim sandučićima svih potencijalnih lopova. Suluda gesta pretvori se u noćnu moru kad Christian dobije neočekivani odgovor na svoje pismo. Paralelno Christian priprema svoju sljedeću veliku izložbu, 'Kvadrat', instalaciju koja poziva prolaznike na altruizam. No uskoro će saznati kako nije lako živjeti prema vlastitim idealima. PR agencija koja radi za muzej pokreće kontroverznu medijsku kampanju koja će izazvati burne reakcije javnosti i dovesti našeg junaka u egzistencijalnu krizu.

    Žestoka satira umjetničkog miljea bavi se rastućim trendom egocentrične individualnosti i gubitkom zajedništva u društvu medijske mašinerije i spektakla. Švedski redatelj Ruben Östlund stvorio je nevjerojatno zabavan, ali istovremeno moćan i uznemirujuć film koji ispituje granice političke korektnosti, umjetničke slobode i slobode govora. Apstraktna umjetnička instalacija koja bi trebala predstavljati socijalnu utopiju postaje paradigma kukavičluka ovog svijeta, i Östlund se ruga njegovom licemjerju ne propuštajući nijedan detalj, uz zaprepašćujuću inteligenciju i nevjerojatan humor. 

    Nagrade i festivali

    Cannes Film Festival 2017. - Zlatna palma, Nagrada Vulcain
    30. Europske filmske nagrade - najbolji film, komedija, režija, scenarij, glumac (Claes Bang) i scenografija
    Zlatni globus - nominacija za najbolji strani film

    Životopis redatelja

    Ruben Östlund (Styrsö, Švedska, 1974.) studirao je na Sveučilištu u Göteborgu. S Erikom Hemmendorffom, producentom svih njegovih filmova, osnovao je Platform Produktion. Nakon prvijenca 'The Guitar Mongoloid' (2005.) snimio je 'Protiv svoje volje' (2008.), koji je prikazan u kanskom programu Izvjesni pogled. Njegov treći film, 'Igra' (2011.) premijerno je prikazan u programu 15 dana autora (Director’s Fortnight) u Cannesu. Četvrti igrani film, proslavljeni 'Turist', osvojio je nagradu u programu Izvjesni pogled i nominiran je za nagradu Zlatni globus. Za kratkometražni film 'Incident by a Bank' Östlund je 2010. osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinaleu. Za svoj najnoviji film 'Kvadrat' osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu 2017., nominiran je za Zlatni globus i Oscara te je bio apsolutni pobjednik 30. dodjele Europskih filmskih nagrada.