EN HR
  • Lady Bird 15

    Lady Bird, komedija/drama

    Info

    Redatelj: Greta Gerwig
    Scenarist: Greta Gerwig
    Producent: Eli Bush, Evelyn O'Neill, Scott Rudin
    Produkcijska kuća: Scott Rudin Productions, Entertainment 360, IAC Films
    Direktor fotografije: Sam Levy
    Montaža: Nick Houy
    Glazba: Jon Brion
    Glumci: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Timothée Chalamet, Odeya Rush

    Zemlja: SAD
    Godina: 2017.
    Trajanje: 94'
    Početak prikazivanja: 15. 2. 2018.

    Sinopsis

    Lady Bird donosi priču o maturantici Christine MacPherson (Saoirse Ronan) koja s majkom Marion (Laurie Metcalf) živi u Sacramentu. Njihov je odnos turbulentan, dinamičan i prvenstveno kompliciran. Radnja se odvija u školskoj godini 2002./2003. i okidač filma jest kada Christine odluči da je zovu novim imenom – Lady Bird. Christine "Lady Bird" MacPherson umjetnički je nastrojana autsajderica koja čezne za pustolovinom izvan katoličke srednje škole. Pratimo kako se prvi put zaljubljuje, sudjeluje u kazališnoj predstavi i, najvažnije, odlučuje koji će koledž upisati. Debitantski film glumice Grete Gerwig najbolje je ocijenjen film svih vremena na Rotten Tomatoes, a mnogi kritičari proglašavaju ga feelgood komedijom sezone i jednim od najboljih filmova o odrastanju ikad snimljenim. 

    Nagrade i festivali

    Zlatni globus 2018. - nagrada za najbolji film (mjuzikl ili komedija) i glavnu žensku ulogu (Saoirse Ronan), nominacija za scenarij i sporednu žensku ulogu (Laurie Metcalf)
    Oscari 2018. - nominacija za najbolji film, najbolju glavnu žensku ulogu (Saoirse Ronan), najbolju sporednu žensku ulogu (Laurie Metcalf), režiju i originalni scenarij