EN HR
  • Mamut

    Info

    Redatelj: Gustave de Kervern, Benoît Delépine
    Scenarist: Gustave de Kervern, Benoît Delépine
    Producent: Jean-Pierre Guerin, Véronique Marchat, Christophe Valette
    Produkcijska kuća: GMT Productions, DD Productions, Monkey Pack Films, Arte France Cinéma, No Money Productions
    Direktor fotografije: Hugues Poulain
    Montaža: Stéphane Elmadjian
    Glazba: Gaëtan Roussel
    Glumci: Gérard Depardieu, Isabelle Adjani, Yolande Moreau, Benoît Poelvoorde, Philippe Nahon, Bouli Lanners, Serge Larivière, Dick Annegarn

    Zemlja: Francuska
    Godina: 2010.
    Trajanje: 90 minuta

    Sinopsis

    Sumorni i šutljivi zaposlenik klaonice upravo je navršio šezdeset godina i kolege organiziraju proslavu u povodu njegovog odlaska u mirovinu. Raditi je počeo još kao šesnaestogodišnjak; nikad nije bio bez posla niti je ikad bio na bolovanju. No u razgovoru u mirovinskom otkriva da je, tokom njegovog burnog života, ni manje ni više nego šest poslodavaca 'zaboravilo' prijaviti plaću koju su mu isplaćivali. Da bi mogao dobiti mirovinu, morat će podnijeti potrebne dokaze o zaposlenju. Na nagovor svoje žene glavni junak sjeda na svoj motocikl Mammuth iz sedamdesetih, po kojemu je i dobio nadimak, i kreće na mjesta na kojima je proveo mladost. Putem susreće svoje bivše kolege s posla, stare prijatelje i rodbinu s kojom odavno nije u kontaktu. Postupno shvaća da su ga tada svi smatrali idiotom. Od potištenosti ga spašava njegova mlada nećakinja, koja ga upoznaje s naivnom umjetnošću i sa svojim nekonvencionalnim prijateljicama. Taj susret budi oduševljenog pjesnika koji se, očito, godinama skrivao u njemu.

    Nagrade i festivali

    Étoiles d'Or 2011 - najbolji glumac
    Berlin International Film Festival 2010 - Službena konkurencija
    Nagrada César 2011 - nominacije za najboljeg glumca, najbolji film i najbolji originalni scenarij

    Životopis redatelja

    Gustave de Kervern, rođen 1962, francuski je filmski glumac, redatelj i scenarist. Benoît Delépine, rođen 1958, francuski je komičar i redatelj. Njih dvojica obično rade zajedno. Godine 2004. režirali su film 'Aaltra', za koji su napisali scenarij i glumili u njemu. Zajedno su režirali i film 'Avida', u kojem i glume. Taj je film prikazan izvan konkurencije u Cannesu 2006. Njihov film 'Louise-Michel' dobio je posebnu nagradu žirija na Sundanceu 2009. U njihovom posljednjem filmu 'Mammuth' glume Gérard Depardieu i Isabelle Adjani. Nominiran je za Zlatnog medvjeda na 60. Berlinskom filmskom festivalu.

    Iz kritika

    Nezaboravan film u kojem se melankolija i nostalgija isprepliću sa zajedljivom satirom i apsurdom…
    Indiewire.com

    Smijat ćete se, plakati i rumenjeti, jecati i oduševljavati se dok će se pred vama film o birokratskoj zavrzlami pretvarati u nezaboravnu priču o samospoznaji.
    jamesweggreview.org