EN HR
 • Migrantske organizacije i njihovo iskustvo u državama članicama EU

  Sinopsis

  Dolaskom, odnosno prolaskom velikog broja izbjeglica kroz Hrvatsku, tema izbjeglištva i migracija počinje plijeniti pozornost, izazvati prijepore i rasprave – napokon s margine dolazi na naslovnice. U zemljama Europske unije postaje važna tema predizbornih kampanja. Poznati su nam akteri koji se bore za ili protiv dolaska i prava izbjeglica, nešto manje poznati su znanstvenici koji se tom temom bave, dok su nam gotovo nepoznate izbjeglice o kojima pričamo. Njihova uloga ostaje pretežno ograničena na pasivne i (idealno) zahvalne primatelje pomoći vlade ili civilnog društva ili pak kao opasnosti koje potkopavaju državnu suverenost i prijete zamišljenim zajednicama. Rijetko ih se doživljavaja kao aktivne, političke subjekte sa vlastitim povijestima, idejama i željama, sa zahtjevima za pravima i priznanjem.

  Na tribini će se predstaviti inicijative i organizacije koje su pokrenule, vode ili u njima aktivnu ulogu imaju izbjeglice – Refugees Welcome Stockholm, Ung i Sverige, United Glasgow, Welcome United, Okus doma… Neke od njih vezane su za identitet i prava izbjeglica, neke se bave širim temama unapređenja društva čiji smo svi članovi. Izlagači i izlagačice su različitog porijekla i trenutno žive u različitim državama, s različitim kontekstima i uvjetima rada. Kroz primjere svojih aktivističkih inicijativa i angažmana s naglaskom na kontekste iz kojih su proizašli i na koje odgovaraju, tribina će potaknuti raspravu o uspjesima, učincima i važnosti aktivističkih praksi marginaliziranih. Spektar tema kojima se izlagači i izlagačice bave – ženska prava, nogomet, hrana, deportacije, uvjeti života – kao i taktika, zaista je različit što će omogućiti slojevit uvid u trenutnu situaciju izbjegličkih inicijativa u Škotskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Hrvatskoj.

  Iako postoje brojne inicijative te osobe aktivno uključene, zbog administrativnih (vize) i graničnih barijera u Uniji temeljenoj na slobodnom protoku ljudi, mogućnost sudjelovanja imale su osobe koje su ostvarile neku vrstu međunarodne zaštite ili regulirale status boravka.

  Izlagači i izlagačice:

  Tina Arend Morad, Arend Morad Foundation and Refugees Welcome Stockholm

  Fatema Khavari, Ung i Sverige

  Toni, Welcome United

  Aleix Tura Vecino, United Glasgow

  Tola Akindipe, Refugees Welcome International

  Moderator: Nawar Ghanim Murad

  Tribina će se održati na engleskom jeziku.

Izdvojeno