EN HR
  • Miris žene 18

    Profumo di donna

    Info

    Redatelj: Dino Risi
    Scenarist: Ruggero Maccari, Dino Risi
    Producent: Pio Angeletti, Adriano De Micheli
    Produkcijska kuća: Dean Film
    Direktor fotografije: Claudio Cirillo
    Montaža: Alberto Gallitti
    Glazba: Armando Trovajoli
    Glumci: Vittorio Gassman, Alessandro Momo, Agostina Belli, Moira Orfei, Franco Ricci

    Zemlja: Italija
    Godina: 1974.
    Trajanje: 102'
    Početak prikazivanja: 12. 3. 2017.

    Sinopsis

    Mladi vojnik Giovanni Bertazzi, dobiva nagradni dopust kako bi pratio Fausta, slijepog kapetana u mirovini, na put od Torina do Napulja. Ubrzo shvaća da njegov suputnik nije običan čovjek. Inteligentan, ponosan, pun života, unatoč svom hendikepu, Fausto otkriva od samog početka, svoju veliku strast: žene. Hvali se da ih prepoznaje po mirisu i svojom fantastičnom intuicijom, ostavlja bez riječi svog mladog pratioca, pokazujući koliko zna o nježnom spolu, a i o životu. U Napulju sretne Saru, mladu djevojku potajno zaljubljenu u njega. Fausto je okrutno odbija istim cinizmom koji je pokazivao prema Giovanniju tijekom putovanja. Ipak, iza maske sarkastičnog bonvivana, kapetan krije jednu, posljednju, neizrecivu želju.

    Prema kultnom filmu Dina Risija, jednog od najplodnijih iz poslijeratne generacije talijanskih redatelja, 1992. snimljen je istoimeni američki remake Scent of a Woman u režiji Martina Bresta, s oskarovskom ulogom Al Pacina.  Restaurirana kopija talijanskog izvornika, pokazuje koliko priči o oslijepljelom oficiru, aristokratu i ženskaru, koji u pratnji uniformirana mladca putuje sa sjevera na jug Italije, bolje pristaje fizički lik i temperament Vittorija Gassmana, jednog od zaštitnih glumačkih znakova Risijeva opusa. Ova pikarska drama spoznaje vlastite nemoći u sklopu dominantno muškog žanra na humoran, gorko ironičan, pa i tragično sjetan način podriva mačizam i talijanštinu. 

    Nagrade i festivali

    Nagrada Talijanske filmske akademije David di Donatello 1975. za najbolju režiju i najboljeg glumca
    Nagrada talijanske filmske kritike Nastro D'Argento 1975.
    Nominacija za Oscara 1976. - najbolji strani film i najbolji adaptirani scenarij
    Festival u Cannesu 1975. - nagrada za najbolju mušku ulogu
    Nagrada Cesar 1976. za najbolji strani film

    Program Venecija u Zagrebu četvrtu će godinu zaredom na platno zagrebačkog kina Europa donijeti filmove s Venecijanskog filmskog festivala – Mostre, najstarijeg i jednog od najpoznatnijih filmskih festivala na svijetu! Zagrebačka će publika ove godine od 12. do 17. ožujka moći pogledati izbor filmskih ostvarenja prikazanih na posljednjem izdanju Venecijanskog filmskog festivala, a program je organiziran u suradnji ovog prestižnog filmskog festivala sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.