EN HR
  • Mrska osmorka 15

    The Hateful Eight

    Info

    Redatelj: Quentin Tarantino
    Scenarist: Quentin Tarantino
    Produkcijska kuća: The Weinstein Company
    Direktor fotografije: Robert Richardson
    Montaža: Fred Raskin
    Glazba: Ennio Morricone
    Glumci: Jennifer Jason Leigh, Kurt Russell, Tim Roth, Samuel L. Jackson

    Zemlja: SAD
    Godina: 2015.
    Trajanje: 168 minuta
    Početak prikazivanja: 16.1.2016.

    Sinopsis

    Radnja filma smještena je desetak godina nakon Građanskog rata i prati dogodovštine Marquisa Warrena (Samuel L. Jackson), bivšeg vojnika Unije i lovca na glave blokiranog snježnom olujom u malom gradiću u Coloradu. U zanimljivoj vožnji slučajno upoznaje Johna Rutha (Kurt Russell) koji prevozi zatvorenicu Daisy (Jennifer Jason Leigh) te još petero ostalih koji će zaokružiti ‘osmero’ iz naslova filma.

    Nastao tri godine nakon 'Djanga', koji je 'pokupio' odlične kritike, novi Tarantinov film (njegov osmi po redu) ima sve predispozicije da učini isto. Ova misteroizna crna vestern komedija okuplja impresivnu glumačku ekipu sastavljenu od Samuela L. Jacksona, Kurta Russella, Jennifer Jason Leigh, Waltona Gogginsa, Demiana Bichira, Michaela Madsena, a nakon dugo vremena Tarrantino je ponovio suradnju i s Timom Rothom. Gazbu potpisuje 87-godišnji Ennio Morricone, kultni talijanski skladatelj koji je skladao i glazbu za slavnog Sergia Leonea. Maestro Morricone žanru vesterna vratio se nakon 40 godina pauze.

    Nagrade i festivali

    Golden Globes 2016 - nominacija za najbolju žensku sporednu ulogu, najbolji scenarij i najbolju originalnu glazbu
    Hollywood Film Awards 2015 - najbolji glumački ansambl
    San Diego Film Critics Society Awards 2015 - najbolja glumica u sporednoj ulozi

    Životopis redatelja

    Quentin Tarantino američki je redatelj i scenarist koji se vrtoglavo proslavio početkom 1990-ih kao osvježavajuće odvažni filmski autor koji je novi život udahnuo u neke od najprepoznatljivijih američkih arhetipova. Poznat je po filmovima 'Reservoir Dogs', 'Pakleni palme', 'Jackie Brown', 'Kill Bill', 'Nemilosrdni gadovi', 'Django' i dr. Nagrađen je Oscarom za najbolji scenarij dva puta (za 'Pakleni šund' i 'Django'), a za iste filmove osvojio je i Zlatnu palmu.