EN HR
  • Neruda 15

    Info

    Redatelj: Pablo Larrain
    Scenarist: Guillermo Calderón
    Producent: Juan de Dios Larraín
    Produkcijska kuća: AZ Films, Casting del Sur, Fabula, Funny Balloons, Participant Media, Reborn Production, Setembro Cine
    Direktor fotografije: Sergio Armstrong
    Montaža: Hervé Schneid
    Glazba: Federico Jusid
    Glumci: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán

    Zemlja: Čile, Argentina, Francuska, Španjolska, SAD
    Godina: 2016.
    Trajanje: 107 minuta
    Početak prikazivanja: 2.2.2017.

    Sinopsis

    Godina je 1948. i Hladni rat stiže do Čilea. Policijski inspektor Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal) dobiva zadatak uhititi popularnog pjesnika i prominentnog komunista Pabla Nerudu (Luis Gnecco). Neruda pokušava pobjeći iz zemlje sa suprugom, slikaricom Deliom de Carril (Mersedes Morán), ali stjerani u kut, primorani su skrivati se. Potaknut dramatičnim događajima koji su ga pretvorili u bjegunca, Neruda piše monumentalnu zbirku pjesama 'Sveopći spjev'. Istovremeno, Europom se širi legenda o pjesniku kojeg lovi policija, a umjetnici, predvođeni Pablom Picassom, zahtjevaju slobodu za Nerudu. On, međutim, borbu sa Peluchonneauom vidi kao priliku za osobni preporod. Igra se s inspektorom, ostavljajući tragove kojima će njihovu igru mačke i miša pretvoriti u nešto opasnije i intimnije. U ovoj priči o progonjenom pjesniku i njegovom neumoljivom protivniku, Neruda prepoznaje priliku da postane heroj: simbol slobode i književna legenda u jednom.

    Nagrade i festivali

    Zlatni globus 2017 - nominacija za najbolji strani film
    Cannes Film Festival 2016 - službena selekcija
    Toronto Film Festival 2016 - službena selekcija

    Životopis redatelja

    Pablo Larrain, rođen 1976. godine u Santiagu, najpoznatiji je čileanski redatelj svoje generacije, i jedan od najznačajnijih južnoameričkih filmaša današnjice. Njegov drugi dugometražni film 'Toni Manero' imao je svjetsku premijeru u programu Director’s Fortnight Filmskog festivala u Cannesu 2008. godine, a treći, 'Post Mortem', u glavnoj konkurenciji Venecijanskog filmskog festivala 2010. Dvije godine kasnije, njegov film 'No' nakon premijere u istoj sekciji Cannesa ulazi u najuži izbor za Oscara za najbolji strani film. Nakon filma 'Klub' s kojim je na Berlinaleu 2015. osvojio Srebrnog medvjeda, ove godine je osim 'Nerude', s kojim se po treći put vratio u Cannes, snimio i svoj prvi film u SAD-u: 'Jackie', biografsku priču o Jacqueline Kennedy s Natalie Portman u glavnoj ulozi.

    Iz kritika

    “Djelo izuzetne ljepote i jasnoće, a ujedno i ogromne snage, kojem je teško izreći dovoljno pohvala.”
    Jay Weissberg, Variety

    “Iznimno originalan pristup granici između stvarnosti i fikcije.”
    David Rooney, Hollywood Reporter