EN HR
  • Nulti teorem

    The Zero Theorem

    Info

    Redatelj: Terry Gilliam
    Scenarist: Pat Rushin
    Producent: Nicolas Chartier, Dean Zanuck
    Produkcijska kuća: Voltage Pictures, Zanuck Independent
    Direktor fotografije: Nicola Pecorini
    Montaža: Mick Audsley
    Glazba: George Fenton
    Glumci: Christoph Waltz, Mélanie Thierry, David Thewlis, Lucas Hedges

    Zemlja: SAD
    Godina: 2013.
    Trajanje: 107 minuta

    Sinopsis

    U fokusu radnje filma 'Nulti teorem', smještene u Londonu budućnosti, ekscentrični je i povučeni kompjutorski genij Qohen Leth, kojeg muči egzistencijalna tjeskoba. Qohen živi u izolaciji napuštene kapelice, čekajući telefonski poziv koji će mu navodno donijeti dugo tražene odgovore. Qohen radi na misterioznom projektu s ciljem otkrivanja smisla sveopćeg postojanja - ili nedostatka istog. No njegova osamljenost biva ometena dolaskom koketne Bainsley. Tek nakon što iskusi moć ljubavi i požude, Qohen će moći shvatiti vlastiti razlog postojanja. U glavnoj ulozi novog filma bivšeg Monty Phytonovca dvostruki je oskarovac Christoph Waltz.

    Nagrade i festivali

    Venice Film Festival 2013 - specijalno priznanje Future Film Festival Digital Award
    Venice Film Festival 2013 - nominacija za Zlatnog lava

    Životopis redatelja

    Terry Gilliam je u četrdesetogodišnjoj filmskoj karijeri stvorio niz vizualno zadivljujućih filmova, kojima je naglašavao moć imaginacije i pokušao izmijeniti koncencionalne poglede na svijet.
    Rođen u SAD-u, od 1960-ih živi u Londonu, gdje postaje članom tima Monty Python, okupljenog na projektu stvaranja TV serije 'Leteći cirkus Montyja Phytona'. Kao glumac, scenarist, redatelj i animator bio je uključen u stvaranje dugometražnih filmova o Monty Phytonu: 'Monty Phyton i sveti gral' (1975), 'Monty Phyton: Brianov život' (1979), 'Monty Phyton: Smisao života' (1983).
    Godine 1985. Gilliam je premijerno prikazao svoj ambiciozni film 'Brazil', satiričan prikaz Velike Britanije i Amerike, nagrađen nagradom filmskih kritičara Los Angelesa za najbolji film i dvjema nominacijama za nagradu Akademije (originalni scenarij i režija). Poznat je i po filmovima 'Dvanaest majmuna' (1995), 'Strah i prijezir u Las Vegasu' (1998), 'Imaginarij Dr. Parnassusa' (2009).

    Iz kritika

    Postoji brižna vještina u onome što Gillam radi: analogni emporij nadrealne kreativnosti. Teško je sjetiti se bilo kojeg drugog suvremenog redatelja blockbustera koji radi na ovaj način.
    Craig Williams, CineVue

    'Nulti teorem', plešući na granici ništavila, uspijeva izreći nešto nevjerojatno snažno.
    Todd Glichrist, The Wrap