EN HR
  • Ovo mijenja sve

    This Changes Everything, dokumentarni film

    Info

    Redatelj: Avi Lewis
    Scenarist: Naomi Klein
    Producent: Joslyn Barnes, Anadil Hossain
    Direktor fotografije: Mark Ó Fearghaíl
    Montaža: Nick Hector, Mary Lampson

    Zemlja: SAD
    Godina: 2015.
    Trajanje: 89 minuta

    Sinopsis

    Sniman u devet zemalja i na pet kontinenata tijekom četiri godine, dokumentarni film „Ovo mijenja sve“ epski je pokušaj da se redefiniraju izazovi klimatskih promjena. Inspiriran međunarodnim bestselerom 'Ovo mijenja sve' autorice Naomi Klein, film predstavlja sedam portreta zajednica koje trpe posljedice korištenja prljave energije i klimatskih promjena - od najvećeg američkog ugljenokopa u Montani do kanadske katranske nafte, od obale južne Indije do Pekinga i dalje.

    Isprepleten pričama i naracijom Naomi Klein, film povezuje ugljik u zraku s ekonomskim sustavom koji ga je proizveo. Tijekom filma, Klein predstavlja svoju najkontroverzniju i najuzbudljiviju ideju: da možemo iskoristiti egzistencijalnu krizu klimatskih promjena i transformirati naš propali ekonomski sustav u nešto radikalno bolje.

    Životopis redatelja

    Avi Lewis je filmski autor i TV voditelj koji već 25 godina pomiče granice mainstream medija. Njegov prvi dokumentarac The Take (2004.), prikaz je legendarnog argentinskog pokreta samoupravljanja. Premijerno je prikazan na Biennalu u Veneciji te je pušten u kino distribuciju u cijelom svijetu. Suautor je i domaćin hvaljene dokumentarne serije Fault Lines u produkciji Al Jazeera English Television, te revolucionarne The Big Picture na CBC Television.

    Naomi Klein je nagrađivana novinarka, kolumnistica i autorica međunarodnih uspješnica Ovo mijenja sve: kapitalizam protiv klime (2014.), Doktrina šoka: uspon kapitalizma katastrofe (2007.) i No Logo (2000.). Njezine su knjige prevedene na više od 30 jezika, a 2004. napisala je scenarij za The Take, dugometražni dokumentarni film o okupiranim argentinskim tvornicama te ga koproducirala s redateljem Avijem Lewisom. Piše kolumne za časopise The Nation i The Guardian te je jedna od urednika časopisa Harper's. Stipendistica je Zaklade Puffin pri Institutu Nation te je članica upravnog odbora svjetskog pokreta 350.org za rješavanje klimatske krize.

    Film prikazujemo u sklopu Eko revije u organizaciji Restart labela. 

    Iz kritika

    “Film koji namjerno uznemiruje… i na kraju ohrabruje” – Variety Magazine

    “Ako vam je stalo do pravde, ovo morate pogledati.” - Kumi Naidoo, bivši ravnatelj Greenpeace International

    „Namjerno potresan, no u konačnici ohrabrujući globalni pregled aktivističkih nastojanja da se suzbiju korporacijski zagađivači i ublaže klimatske promjene.“ - Joe Leydon, Variety

    „Dirljiv, human i nepokolebljivo pristojan, film „This Changes Everything“ prikaz je buduće katastrofe iz šire perspektive.“ – Jeanette Catsoulis, New York Times