EN HR
 • Pitaš li se tko je pucao?

  Did You Wonder Who Fired the Gun?, dokumentarni

  Info

  Redatelj: Travis Wilkerson
  Scenarist: Travis Wilkerson
  Direktor fotografije: Travis Wilkerson
  Montaža: Travis Wilkerson

  Zemlja: SAD
  Godina: 2017.
  Trajanje: 90'

  Sinopsis

  U emisiji Otkrijte svoje korijene tri celebrityja saznala su da su njihovi preci bili vlasnici robova. Ben Affleck je od producenta emisije zatražio da se ne spominje ta činjenica, Larry David se zaprepastio, dok je Anderson Cooper, nakon što je saznao da je jedan od robova na smrt prebio njegova pretka, priznao da je ovaj to zaslužio.

  Wilkerson nas u svoju obiteljsku povijest uvodi kadrovima Atticusa Fincha iz voljenog američkog klasika. Izvorna slika obojena je krvavo crvenom te nas autorov glas podsjeća da “sekularni svetac” Atticus Finch, junak filma Ubiti pticu rugalicu, nije stvarni čovjek. Stvarne ljude u tom filmu prije bi valjalo potražiti među ruljom koja je spremna na linč. Stvarni čovjek bio je njegov djed S.E. Branch, sitni obrtnik koji je 1946. ustrijelio Billa Spanna, obojenog čovjeka. Trayvon Martin, Michael Brown i Eric Garner također su ustrijeljeni. Tko je pucao? Wilkersonov film traži odgovor na to pitanje, forenzički ispituje prošlost i suočava gledatelje s rasizmom u samoj srži američkog društva. “A prošlost”, kaže najveći pisac američkog Juga, “nikad nije mrtva. Nije čak ni prošla.”

  Nagrade i festivali

  Zlatni leopard za najbolji film, nominacija, Locarno Film festival 2017.; službena selekcija Sundance Film Festival 2017.; službena selekcija New York Film Festival 2017

  Film prikazujemo u sklopu 15. Human Rights Film Festivala.

Izdvojeno