EN HR
  • Pljačkaš

    Pobjednik 8. ZFF-a

    Info

    Redatelj: Benjamin Heisenberg
    Scenarist: Benjamin Heisenberg
    Producent: Michael Kitzberger, Peter Heilrath, Nikolaus Geyrhalter
    Produkcijska kuća: Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion, Peter Heilrath Filmproduktion
    Direktor fotografije: Reinhold Vorschneider
    Montaža: Andrea Wagner
    Glazba: Lorenz Dangel
    Glumci: Andreas Lust, Franziska Weisz, Markus Schleinzer, Peter Vilnai, Max Edelbacher, Johann Bednar

    Zemlja: Austrija, Njemačka
    Godina: 2010.
    Trajanje: 96 min.

    Sinopsis

    Film je snimljen prema istoimenom romanu Martina Prinza, koji se pak temelji na istinitim događajima vezanim uz maskiranog pljačkaša zvanog 'Pumpgun-Ronnie' koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća harao po austrijskim bankama.

    Baš kao i on, njegov filmski dvojnik Johann Rettenberger (glumi ga Andreas Lust poznat po jednoj od glavnih uloga u krimi drami 'Revanš') živi dvostruki život - za ostale on je povučeni bečki trkač, maratonac, no ispod njegova bezizražajnog lica krije se pljačkaš banaka i ovisnik o prijestupničkom adrenalinu. U oba života Johann čini sve kako bi što bolje služio svojim najvećim strastima - trčanju i pljački - trezveno i kirurški precizno mjeri vlastiti puls, napor, izdržljivost i učinkovitost za vrijeme akcije.

    Film je bio nominiran za Zlatnog medvjeda na Berlinaleu 2010. godine, a na Zagreb Film Festivalu je osvojio Zlatna kolica za najbolji film.

    Nagrade i festivali

    Bavarian Film Awards 2010 - najbolji film mladog redatelja
    Gijón International Film Festival 2010 - najbolji scenarij
    Viennale 2011 - najbolji redatelj

    Životopis redatelja

    Benjamin Heisenberg je rođen u Tübingenu 1974. Studirao je kiparstvo na Akademiji lijepih umjetnosti, a zatim i filmsku režiju na minhenskom Fakultetu za televiziju i film od 1998. do 2005. Zajedno s Christophom Hochhäuslerom i Sebastianom Kutzlijem pokrenuo je filmski časopis 'Revolver' 1998. Njegov nagrađivani filmski prvijenac 'Schläfer' imao je premijeru na Kanskom festivalu u selekciji ‘Un Certain Regard’ 2005.


    Iz kritika

    Inteligentno režirana studija o samokontroli koja podjednako iznenađuje kao akcijski film i kao psihološki portret. Scene potjere nadmašuju najbolje iz Hollywooda…
    Nicolas Rapold, Village Voice

    Vrlo rjedak žanrovski spoj. Ako volite franšizu Bourne, ali biste voljeli da je ona malo umnija i malo tiša, malo više kriptična i suspregnuta - tada je 'Pljačkaš' film za vas.
    Mike Hale, New York Times

    Vješto napravljen, 'Pljačkaš' pomalo podsjeća na alpsku verziju Zinemannova 'Šakala'.
    Jurica Pavičić, Jutarnji list