EN HR
  • Pogled tišine 15

    The Look of Silence

    Info

    Redatelj: Joshua Oppenheimer
    Scenarist: Joshua Oppenheimer
    Produkcijska kuća: Anonymous, Final Cut for Real, Making Movies Oy
    Direktor fotografije: Lars Skree
    Montaža: Nils Pagh Andersen

    Zemlja: Danska, Indonezija, Norveška, Finska, Velika Britanija
    Godina: 2014.
    Trajanje: 98 minuta
    Početak prikazivanja: 19. travanj 2015.

    Sinopsis

    Nakon za Oscara nominiranog 'Čina smaknuća', Joshua Oppenheimer snimio je još jedan fascinantntan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih. Film 'Pogled tišine', kojeg su producirali velikani dokumentarizma Werner Herzog i Errol Morris, prati Adija, brižnog oca i sina, koji je odlučio saznati kako je ubijen njegov stariji brat i tko je bio počinitelj zločina, te suočiti počinitelje i njihove obitelji sa strašnom poviješću o kojoj se i danas laže. Mlađi brat prekinut će atmosferu šutnje i straha u kojoj žive obitelji žrtava i suočiti se s ljudima odgovornim za ubojstvo svog brata – nešto nezamislivo u zemlji u kojoj su mnoge ubojice i danas na vlasti.

    Za razliku od 'Čina smaknuća', ovoga puta Oppenheimer tematici pristupa na posve drugačiji način, iz prespektive žrtava, a ne zločinaca, te puno intimnije i dirljivije fokusirajući se na strpljivog i hrabrog Adija. Predstavljajući se kao okulist koji provjerava vid danas već postarijim ubojicama, Adi otkriva sloj po sloj nepojmljive zločine počinjene u susjedstvu, od strane uglednih građana, bez ikakvog znanja njihovih bližnjih. Kroz priču o prošlosti Oppenheimer konstruira sliku indonezijske stvarnosti obilježenu traumatičnim događajima iz 60-ih, ali dubokim podjelama, na one s prave i one s krive strane, koje i danas utječu na društvo.

    Nagrade i festivali

    Međunarodni filmski festival u Veneciji 2014 – Velika nagrada žirija, nagrada FIPRESCI, nagrada FEDORA, Human Rights Nights nagrada, Mouse D'oro nagrada.
    CPH:DOX – Velika nagrada
    BUSAN FILM FESTIVAL – najbolji dokumentarac na svijetu

    Životopis redatelja

    'Pogled tišine' je, poput 'Čina smaknuća', zapanjujuć i važan film.
    Peter Bradshaw, The Guardian

    Oppenheimer se ovim filmom pokazuje kao dokumentarist dotjeranog i sofisticiranog stila.
    Guy Lodge, Variety