EN HR
  • Pussy Riot - Punk molitva

    Info

    Redatelj: Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin
    Producent: Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin
    Produkcijska kuća: Roast Beef Production
    Direktor fotografije: Antony Butts
    Montaža: Esteban Uyarra
    Glazba: Simon Russell, Pussy Riot

    Zemlja: Rusija, Velika Britanija
    Godina: 2012.
    Trajanje: 88 minuta

    Sinopsis

    'Pussy Riot: Punk molitva' dokumentarni je film koji prati zbivanja vezana uz suđenje i optužbu članica ruske feminističke umjetničke skupine Pussy Riot. Tri članice uhićene su u ožujku 2012. nakon izvedbe provokativnog performansa, tzv. punk molitve, u moskovskoj katedrali. Uslijedile su vrlo stroge i ozbiljne optužbe o širenju vjerske mržnje, a ono što je počelo kao pjesma-rugalica i duhovita kritika upućena arogantnosti i hipokriziji Putinove vlade pretvorilo se u tragično svjedočanstvo o cenzuri i represiji u današnjoj Rusiji.

    Nagrade i festivali

    Sundance Film Festival 2013 - World Cinema Documentary, posebno priznanje žirija
    Sydney Film Festival 2013
    Motovun Film Festival 2013

    Životopis redatelja

    Mike Lerner britanski je producent uspješnih i nagrađivanih dokumentarnih filmova kao što su 'Hell and Back Again' (2011.) i 'Afgan Star' (2009.). U filmu 'Pussy Riot: Punk molitva' udružio je snage s ruskim redateljem dokumentarnih filmova, Maximom Pozdorovkinom.

    Iz kritika

    Film pruža surov i mjestimično komičan uvid u kafkijansku sredinu ruskog pravnog sustava, istovremeno ističući duboke pukotine ruskog društva..
    Geoffrey Macnab, Independent

    Istovremeno sažet i sveobuhvatan, ovaj dokumentarac popunjava ono što su mediji propustili u svojim izvještajima, dajući istovremeno priči opipljiv osjećaj lokalnog konteksta.
    Jim Farber, NY Daily News