EN HR
  • Samo ljubavnici preživljavaju

    Only Lovers Left Alive

    Info

    Redatelj: Jim Jarmusch
    Scenarist: Jim Jarmusch
    Producent: Jeremy Thomas
    Direktor fotografije: Yorick Le Saux
    Montaža: Affonso Gonçalves
    Glazba: Jozef van Wissem
    Glumci: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska

    Zemlja: SAD
    Godina: 2013.
    Trajanje: 123 minute

    Sinopsis

    Glazbenik Adam ponovno se susreće sa svojom životnom ljubavi Evom. Ta ljubavna priča traje stoljećima (budući da su oboje vampiri), a Adam je sad krajnje depresivan i ne vidi gdje svijet vodi. Njihova ljubav je poljuljana i na velikom testu kada se pojavi divlja i nekontrolirana Evina sestrica. U novom filmu kultnog redatelja Jima Jarmuscha vampiri su sofisticirani pripadnici društva i druže se s velikanima kao što su Schubert, Shelly i Byron, voze se u vintage automobilima i skupljaju rijetke električne gitare. 

    Nagrade i festivali

    Sitges (Catalonian International Film Festival) 2013 - posebno priznanje žirija
    Cannes Film Festival 2013 - nominacija za Zlatnu palmu
    New York Film Festival 2013 - nominacija za nagradu Grand Marnier Fellowship

    Životopis redatelja

    Jim Jarmusch američki je redatelj, scenarist, glumac, producent, montažer i kompozitor, od 1980-ih velikan američkog nezavisnog filma. Njegovi filmovi lišeni su tradicionalne narativne strukture, fokusirajući se na ugođaj i karaktere. Za suvremenu nezavisnu kinematografiju jedan od najutjecajnijih filmova jest upravo Jarmuschev film 'Kava i cigarete' (Coffee and Cigarettes') iz 2003. 2005. godine osvojio je Grand Prix na filmskom festivalu u Cannesu za film 'Slomljeno cvijeće' ('Broken Flowers').

    Iz kritika

    Gotovo se ništa ne događa u ovom melankoličnom uvidu u opustošen i ugrožen svijet današnjice, a ipak je ovo najbolji redateljev film proteklih desetljeća, vjerojatno još od filma 'Dead Man' iz 1995., s kojim dijeli prevladavajući osjećaj tišine, naglosti i opasnog putovanja.
    Todd McCarthy, The Hollywood Reporter

    Vampiri nikad nisu bili tako cool, tako obrazovani, niti tako humani kakvi su u romantičnoj komediji-drami Jima Jarmuscha.
    Julie Miller, Vanity Fair