EN HR
  • Saulov sin 15

    Saul fia

    Info

    Redatelj: László Nemes
    Scenarist: László Nemes, Clara Royer
    Producent: Gábor Sipos, Gábor Rajna
    Produkcijska kuća: Laokoon Filmgroup
    Direktor fotografije: Mátyás Erdély
    Montaža: Matthieu Taponier
    Glumci: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont

    Zemlja: Mađarska
    Godina: 2015.
    Trajanje: 107 minuta
    Početak prikazivanja: 29.1.2016.

    Sinopsis

    Dobitnik Grand Prixa u Cannesu i Zlatnog globusa, 'Saulov sin' majstorski je redateljski debi. Listopad 1944., Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevrira kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred. Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla.

    Nagrade i festivali

    Oscar 2016. - najbolji strani film
    Zlatni globus 2016. - najbolji strani film
    Filmski festival u Cannesu 2015. – Grand Prix, Nagrada FIPRESCI, Nagrada François Chalais, Nagrada Vulcain za najboljeg tehničkog umjetnika

    Životopis redatelja

    László Nemes rođen je 1977. u Budimpešti. Nakon studija povijesti, međunarodnih odnosa i scenarija u Parizu, radio je kao asistent redatelja u Francuskoj i Mađarskoj. Dvije je godine radio kao asistent Béle Tarra nakon čega je upisao studij režije u New Yorku. Za svoje kratke filmove osvojio je brojne nagrade. 'Saulov sin' njegov je dugometražni debi koji je u Cannesu osvojio Grand Prix.

    Iz kritika

    Izvanredan, osuđujući pogled na zlo u Auschwitzu.
    Guardian

    Debitant koji dospije direktno u glavni natjecateljski program Cannesa – učinio je nešto kako treba. Zadivljujuće!
    The Hollywood Reporter