EN HR
 • Slika koja nedostaje

  L'image manquante

  Info

  Redatelj: Rithy Panh
  Scenarist: Rithy Panh
  Producent: Caterine Dussart
  Produkcijska kuća: CDP, ARTE France, Bophana Production
  Direktor fotografije: Prum Mésa
  Montaža: Rithy Panh, Marie-Christine Rougerie
  Glazba: Marc Marder

  Zemlja: Francuska, Kambodža
  Godina: 2013.
  Trajanje: 96 minuta
  Početak prikazivanja: 23. ožujak 2014.

  Sinopsis

  Kultni kambodžanski redatelj Rithy Pahn ovim filmom zaista je složio sliku koja nam je nedostajala u svemu što smo znali o režimu Crvenih Kmera i to na posve originalan način. Kombinacijom arhive, detaljnog emotivnog dokumentarnog pripovjedanja i dosad rijetko viđene uporabe stotine malih drvenih lutkica, prikazao je cijelu jednu mini-epohu vlastitog života s kraja 70-ih godina. Tada jedanaestogodišnjak, Pahn je svjedočio svom zlu koje se nadvilo nad ovu zemlju, a ovim filmom suptilno nam je podastro svoje djetinjstvo u tada, sasvim sigurno, najparoničnijoj zemlji na svijetu. No, on se othrvao osuđivanju i na posebno suptilan i vizualno fascinantan način, pokazao zašto ga smatraju jednim od najoriginalnijih nezavisnih redatelja današnjice. Film je nakon premijere u Cannesu izazvao nepodijeljeno oduševljenje publike, kritike te naposljetku i žirija koji mu je dodijelio prestižnu nagradu 'Un Certain Regard - Izvjestan pogled'.

  Nagrade i festivali

  Oscar 2014 - nominacija u kategoriji najboljeg stranog filma
  Cannes Film Festival 2013 - nagrada 'Izvjestan pogled'
  European Film Awards 2013 - nominacija za najbolji dokumentarni film

  Životopis redatelja

  Rithy Panh (1964.) međunarodno je priznati dokumentarist iz Kambodže. Filmsko obrazovanje stekao je u Parizu gdje je diplomirao na Nacionalnoj visokoj filmskoj školi (IDHEC). Svoju redateljsku karijeru započeo je dugometražnim dokumentarcem 'Site 2', a 1994. bilježi i svoj igrani prvijenac 'Ljudi rižinih polja' koji je prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu. Uslijedili su uspješni dokumentarni filmovi 'Zemlja lutajućih duša' te 'Tuol Sleng'.

  Iz kritika

  Uz nevjerojatan sloj tragedije i boli, 'Slika koja nedostaje' sadrži i elemente godardovske refleksije: istina za kojim traga upravo je slika koja nedostaje.
  The Guardian

  Snažno nabijen emocijama, ovaj film nezaboravna je i originalna refleksija na nevjerojatne užase.
  The Huffingtom Post

Izdvojeno