EN HR
 • Sofia IFF: Neprijatelji

  Vragove

  Info

  Redatelj: Svetoslav Ovtcharov
  Scenarist: Svetoslav Ovtcharov
  Producent: Svetla Tsotsorkova, Svetoslav Ovtcharov
  Produkcijska kuća: Omega Films
  Direktor fotografije: Rali Ralchev
  Montaža: Svetoslav Ovtcharov
  Glumci: Asen Blatechky, Ivan Barnev, Valentin Ganev, Hristo Ushev, Stefan Mavrodiev, Leart Dokle, Dimiter Ovtcharov

  Zemlja: Bugarska
  Godina: 2017.
  Trajanje: 97'

  Sinopsis

  Proljeće 1913. Balkanski ratovi su u tijeku. Turski razarač terorizira bugarsku vojsku dalekodometnim oružjem. Skupina očajnih bugarskih vojnika pokušava kopnenim putem prevesti brod ne bi li torpedirala neprijateljski razarač. Putem nailaze na nekolicinu turskih vojnika koji postupno od neprijatelja prerastu u prijatelje. Nesuglasice među samim Bugarima mogle bi postati snažnije od njihove mržnje prema neprijatelju. Film je nagrađen Posebnom nagradom grada Varne na 35. Bugarskom festivalu dugometražnog filma „Zlatna ruža“.

  Film prikazujemo u sklopu popratnog programa Festivali pod reflektorom: Sofia IFF. Međunarodni filmski festival u Sofiji već 20 godina na jednom mjestu okuplja ljubitelje filma, zvijezde, novinare i filmske profesionalce. Prepoznao je to i časopis Variety koji ga je uvrstio među 50 najboljih filmskih festivala. SFF započeo je kao glazbeni festival, no danas je među najvećim filmskim događajima godine, te kao takav predstavlja Bugarsku međunarodnoj publici, a u Bugarsku donosi najnovije filmske trendove iz cijeloga svijeta.

  Nagrade i festivali

  Sofia International Film Festival 2017; Golden Rose Bulgarian Feature Film Festival 2017 – Special Award of the City of Varna

  Životopis redatelja

  Svetoslav Ovtcharov autor je 26 dokumentarnih i šest dugometražnih igranih filmova. Njegov film 'Iza zavjese' ('Zad kadar') osvojio je 2010. nagradu FIPRESCI na Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu. Napisao je scenarij za 'Žeđ' ('Thirst'), nagrađivani film redateljice Svetle Tsotsorkove. Radi kao profesor na Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Sofiji.

Izdvojeno