EN HR
  • Svakodnevna pobuna

    Everyday Rebellion

    Info

    Redatelj: Arash T. Riahi, Arman T. Riahi
    Scenarist: Arash T. Riahi, Arman T. Riahi
    Producent: Arash T. Riahi, Sabine Gruber, Michael Seeber
    Direktor fotografije: Mario Minichmayr, braća Riahi, Dominik Spritzendorfer
    Montaža: Nela Märki, David Arno Schwaiger
    Glazba: Karuan

    Zemlja: Austrija, Švicarska
    Godina: 2013.
    Trajanje: 110 minuta
    Početak prikazivanja: 2. siječanj 2015.

    Sinopsis

    "Prvo vas ignoriraju, onda vam se smiju, onda se bore s vama, a onda vi pobijedite", govorio je Ghandi. Njegove riječi kao da su nadahnule braću Arasha i Armana Riahija da snime 'Everyday Rebellion', dokumentarni film o modernim i kreativnim oblicima nenasilnog otpora i građanskog neposluha koji mijenjaju svijet.

    Što imaju zajedničko pokret Occupy sa srpskim pokretom Otpor! ili Arapskim proljećem? Postoji li veza između iranskog pokreta za demokraciju i sirijske borbe? A što veže ukrajinske toples aktivistice Femen i prosvjede protiv vlade u Egiptu?

    'Everyday Rebellion' dokazuje da, iako su razlozi za ustanak u tim zemljama različiti, kreativne nenasilne taktike koje se koriste čvrsto su povezane. 'Everyday Rebellion' je dokumentarac i krosmedijski projekt koji slavi moć i raznolikost kreativnih nenasilnih prosvjeda i građanskog neposluha diljem svijeta, kakve možemo vidjeti na primjerima u Španjolskoj, Iranu, Siriji, Ukrajini, SAD-u, Velikoj Britaniji i Srbiji. U filmu se analiziraju metode nenasilnog otpora i prikazuju akcije i razmišljanja aktivista ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, Arapskog proljeća, Zelene revolucije u Iranu, britanske grupe Everything Is OK.... 

    Nagrade i festivali

    BIOGRAFILMFESTIVAL 2014, Bologna – Audience Award
    CINEMA FOR PEACE 2014 - Most Valuable Documentary of the Year Winner

    
CPH:DOX - Copenhagen International Documentary Festival - Politiken Audience Award

    Životopis redatelja

    ARASH T. RIAHI je rođen 1972. godine u Iranu, ali od 1982. živi u Beču. Pisac je, redatelj i producent. Studirao je film i umjetnost, a 1997. Osniva filmsku produkcijsku kuću Golden Girls Filmproduktion & Filmservices. Njegovi filmovi 'The Souvenirs of Mr. X', 'Exile Family Movie', 'Mississippi' i 'For a Moment, Freedom' osvojili su više od 50 međunarodnih nagrada. 'For a Moment, Freedom' bio je austrijski kandidat za Oscara 2010.

    ARMAN T. RIAHI 
rođen je u Iranu, ali je odrastao u Austriji. Studirao je medijske tehnologije i radio grafički dizajner u Londonu i Beču. Njegov kratki film 'Elektrotrash' osvojio je nacionalnu nagradu za kratki film, a prvi dugometražni dokumentarac, 'Schwarzkopf', osvojio je nagradu publike na Austrian Film Festival Diagonale. Prikazan je i na Sarajevo Film Festivalu.

    Web stranice

    http://www.everydayrebellion.net/

    Iz kritika

    'Everyday Rebellion' slavi i činjenicu da strastveni miroljubivi aktivisti mogu pokušati - a ponekad i uspjeti – promijeniti svijet!
    Mark Adams, Screen Daily


    Autentični filmski doživljaj, (…) alat novih generacija za pristup i razumijevanje aktivizma i snage koja s njim dolazi.
    Ilse de Mucha Herrera, The Arts Guild