EN HR
  • Tko bi rekao - fantazije umreženog svijeta

    Lo and Behold, Reveries of the Connected World

    Info

    Redatelj: Werner Herzog
    Scenarist: Werner Herzog
    Produkcijska kuća: Saville Productions, NETSCOUT
    Direktor fotografije: Peter Zeitliger
    Montaža: Marco Capalbo

    Zemlja: SAD
    Godina: 2016.
    Trajanje: 98 minuta

    Sinopsis

    Werner Herzog svojim nas je dokumentarcima vodio do najudaljenijih krajeva zemaljske kugle i otkrivao daleke i egzotične, gotovo nestvarne krajolike. Najnovijim filmom vodi nas u virtualni svijet interneta – svijet koji je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bio nezamisliv i u znanstvenoj fantastici, da bi danas postao sveprožimajuća stvarnost.

    U deset poglavlja film istražuje potencijale umreženog svijeta, od samih početaka interneta sve do predviđanja mogućih posljedica koje bi njegov daljnji razvoj mogao donijeti suvremenom globaliziranom svijetu. Herzog razgovara s internetskim pionirima i entuzijastima, astronomima i robotičarima, ali i s ljudima koji su iskusili nuspojave virtualnog života, poput ovisnosti o internetu, bolesti zračenja i gubitka prava na privatnost. Sveto mjesto koje za znanstvenika predstavlja soba kalifornijskog sveučilišta gdje je 1969. započela digitalna revolucija, za majku poginule djevojke suočenu s tamnom stranom interneta predstavlja utjelovljenje samog Antikrista.

    Dva suprotna pola jedne priče, i sve nijanse između njih, točku ujedinjenja imaju upravo u Herzogu. On je promatrač koji uočava ironiju i pronalazi poetski smisao u događajima koji su kreirali svijet u kojem živimo. Film neraskidivo veže utopijske ciljeve s neželjenim ishodima i nesigurnom budućnošću. Što god da se u konačnici dogodi, Herzog poručuje da je sigurno samo jedno – civilizacija kakvu danas poznajemo nekoliko generacija nakon nas bit će neprepoznatljiva, nezamisliva i u našim najluđim snovima, ako uopće i dalje sanjamo.

    Nagrade i festivali

    posebno priznanje žirija, München Film Festival 2016.
    službena selekcija Sundance Film Festival 2016.
    službena selekcija Cleveland Film Festival 2016.
    službena selekcija Jerusalem Film Festival 2016.
    službena selekcija London Film Festival 2016.