EN HR
  • TTF: Leptirov san

    KELEBEĞİN RÜYASI

    Info

    Redatelj: Yılmaz Erdoğan
    Scenarist: Yılmaz Erdoğan
    Producent: Necati Akpinar
    Produkcijska kuća: Böcek Yapim
    Direktor fotografije: Gökhan Tiryaki
    Montaža: Bora Gökşingöl, Çağri Türkkan
    Glazba: Rahman Altın
    Glumci: Kıvanç Tatlıtuğ, Belçim Bilgin, Mert Fırat, Farah Zeynep Abdullah

    Zemlja: Turska
    Godina: 2013.
    Trajanje: 118 minuta

    Sinopsis

    Film 'Leptirov san' snimljen je prema istinitoj priči o dva mlada pjesnika koji žive u turskoj provinciji Zonguldak 40-ih godina dvadesetog stoljeća. Trude se objaviti svoje stihove u poznatom književnom časopisu i bore se s problemima kao što su bolest, neimaština, prisilni radovi u rudnicima te Drugi svjetski rat. U svoj toj zbrci upoznaju prelijepu djevojku Suzan i odluče baciti okladu. Napisat će pjesmu i dati je djevojci, a onaj čija joj se pjesma više svidi, pobjeđuje. Počinje period druženja, uvježbavanja zajedničke kazališne predstave, sve do momenta kada Suzanin otac sazna od čega dva prijatelja boluju.

    Životopis redatelja

    YILMAZ ERDOĞAN (1967.) rođen je u Hakkariju u južnoj Turskoj. Djetinjstvo je proveo u Ankari, a zatim se sa obitelji preselio u Istanbul. Napustivši studij niskogradnje na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu pridružio se kazalištu Nöbetçi, pisao scenarije za televizijske programe i 1994. godine sa svojim partnerom Necatiyem Akpınarom osnovao BKM, jednu od prvih velikih filmskih kompanija u Turskoj.
    Glumio je u filmu Nuri Bilge Ceylana 'Bilo jednom u Anadoliji' koji je 2011. godine osvojio Grand prix nagradu u Cannesu te u filmu Bahmana Ghobadija 'Sezona nosoroga'.
    Veliki uspjeh postigao je filmom 'Vizontele', a nakon toga i nastavkom 'Vizontele Tuuba' te filmom 'Organizirani poslovi'.
    Yılmaz Erdoğan je također poznat po svojoj poeziji i jedan je od najčitanijih pjesnika u Turskoj.
    Film 'Leptirov san' do sada je u kina privukao preko 2,5 milijuna gledatelja u Turskoj i Europi.