EN HR
  • Utøya, 22. srpnja 15

    Utøya 22. juli, drama/triler

    Info

    Redatelj: Erik Poppe
    Scenarist: Siv Rajendram Eliassen, Anna Bache-Wiig, Erik Poppe
    Producent: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae
    Produkcijska kuća: Paradox Film 7, Paradox, MEDIA Programme of the European Union
    Direktor fotografije: Martin Otterbeck
    Montaža: Einar Egeland
    Glazba: Wolfgang Plagge
    Glumci: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad

    Zemlja: Norveška
    Godina: 2018.
    Trajanje: 90'
    Početak prikazivanja: 6. 11. 2018.

    Sinopsis

    Dana 22. srpnja 2011. godine teško naoružani desničarski ekstremist napao je petsto mladih ljudi koji su došli u ljetni kamp na otok Utøyu. Iza ubojitog napada ostalo je 69 žrtava. Bila je to trauma koja je Norvešku potresla do same srži. Redatelj Erik Poppe usudio se o stravičnim događajima toga ljeta snimiti film. Njegova drama otvara se dokumentarnim snimkama Osla gdje je isti napadač postavio auto-bombu koja je ubila osmero ljudi; nakon toga film se prebacuje na otok. Priča slijedi 19-godišnju Kaju koja nekoliko dana svojih praznika provodi sa svojom mlađom sestrom Emilie. Njih dvije svađaju se zbog toga što Emilie nije raspoložena vrijeme provoditi u kampu, a pogotovo ne želi otići na roštilj. I tako Kaja ostaje sama. Odjednom se čuje pucanj. Ono što slijedi 72-minutna je rekonstrukcija događaja prikazana iz perspektive žrtava.

    Nagrade i festivali

    Berlinale 2018. - nominacija za Zlatnog medvjeda
    Europske filmske nagrade 2018. - nominacija za European University Film Award (EUFA)
    nagrade Amanda (Norveška) - nagrade za najbolju glavnu glumicu (Andrea Berntzen) i najbolju sporednu glumicu (Solveig Koløen Birkeland), ukupno 7 nominacija

    Životopis redatelja

    Erik Poppe rođen je u Oslu 1960. godine, a svoju je karijeru započeo kao novinarski fotoreporter osvojivši nekoliko nagrada. Nakon što je diplomirao na dramskoj akademiji u Stockholmu, na nekoliko je igranih filmova radio kao snimatelj prije nego je 1999. godine režirao svoj prvi film 'Schpaa' koji je prikazan u sekciji Panorama na Berlinaleu. Upravo je taj film postao dijelom njegove nagrađivane trilogije (tzv. 'Trilogije o Oslu'), a koja se sastoji od filmova 'Hawaii, Oslo' i 'Troubled Water'. Godine 2017. snima film 'Kraljev izbor' s kojim također sudjeluje u sekciji Panorama na filmskom festivalu u Berlinu.