EN HR
  • Venecija u Zagrebu: Izuzetan mladić

    Il giovane favoloso

    Info

    Redatelj: Mario Martone
    Scenarist: Mario Martone, Ippolita di Majo
    Direktor fotografije: Renato Berta
    Montaža: Jacopo Quadri
    Glazba: Sascha Ring
    Glumci: Elio Germano, Michele Riondino, Massimo Popolizio, Anna Mouglalis

    Zemlja: Italija
    Godina: 2014.
    Trajanje: 137 minuta

    Sinopsis

    Giacomo Leopardi čudo je od djeteta. Odrastao je zatvoren u kući uz nemilosrdnog oca. Njegov um žudi za slobodom, a kuća je njegov zatvor: čita sve što mu dospijeva pod ruku, ali mu to nije dovoljno jer - svijet je vani!
 Vrijeme je promjena, u Europi izbijaju revolucije. Giacomo očajnički traži kontakt s vanjskim svijetom. Kada konačno, s dvadeset godina, ostavlja rodni Recanati, talijansko visoko društvo mu širom otvara svoja vrata, ali mu se Giacomo ne uspijeva prilagoditi. U Firenci postaje dio ljubavnog trokuta sa svojim napuljskim prijateljem Antoniom Ranierijem, s kojim dijeli boemski život i prekrasnu Fanny. Naposljetku zajedno s Ranierijem seli u Napulj, gdje živi uronjen u očaj i vitalnost tog plebejskog grada.

    'Izuzetan mladić' priča je o kratkom život talijanskog pisca i pjesnika Giacoma Leopardija, filmski potrtet pjesnika koji odiše slobodoumnošću, ironijom, društvenom nekonvencionalnošću, buntovništvom, zbog čega ga je tadašnje, devetnaestostoljetno društvo često marginaliziralo.

    Nagrade i festivali

    Venice Film Festival 2014 - AKAI International Film Fest Award (najbolja glumica), Pasinetti Award (najbolji glumac), Piccioni Award (glazba),Vittorio Veneto Film Festival Award (najbolji glumac), nominacija za Zlatnog lava