EN HR
  • Venecija u Zagrebu: Neustrašivi

    Info

    Redatelj: Gianni Amelio
    Scenarist: Gianni Amelio, Davide Lantieri
    Producent: Carlo Degli Esposti
    Produkcijska kuća: Palomar, Rai Cinema
    Direktor fotografije: Luca Bigazzi
    Montaža: Simona Paggi
    Glumci: Antonio Albanese, Livia Rossi, Gabriele Rendina, Alfonso Santagata

    Zemlja: Italija
    Godina: 2013.
    Trajanje: 104 minute

    Sinopsis

    Zamislimo da postoji novo zanimanje - 'zamjenik'. Zamislimo čovjeka bez posla koji svakodnevno prakticira ovo zanimanje, radi preko mjere i na neki način je sretan. On preuzima, makar i na samo nekoliko sati radno mjesto druge osobe, koja je zbog ovog ili onog razloga, spriječena obavljati svoj službeni posao. Naš se junak zadovoljava s malo toga, no novci nisu sve u životu: treba biti u formi i ne treba se predati u trenutku teške krize. Zamislimo zatim da postoji momak od 20 godina, njegov sin koji božanstveno svira saksofon i koji ima sreće zato što se bavi umjetnošću. Zamislimo i nemirnu i opreznu Luciu koja iza svog nastojanja da uspije u životu, skriva tajnu. Hoće li uspjeti svi zajedno stići živi i zdravi do idućeg nastavka?

    Komentar redatelja

    Producent tvrdi da je ovaj film poput oblaka: dok ga promatraš, on mijenja oblik. Možda je u pravu. Kad smo počeli snimati film, smatrao sam da se radi o komediji, no mnogi će to opovrgnuti iako je poprilično smiješan. Zato što ima i onih koji su ganuti i koji će pustiti poneku suzu. Napisao sam ga u jednom mahu, bazirajući ga na tijelu i duši glumca kojeg izrazito volim i s kojim već duže vremena želim surađivati. Radi se o priči 'po mjeri', ali ne i previše takvoj, koja će mi dopustiti da radim s glumčevim talentom tako što ću otkrivati i njegove nove strane, igrajući na iznenađenja. Uz njega sam na filmu htio dvoje mladih glumaca, dvadesetogodišnjake koji će ostalim protagonistima podariti nešto od svoje mladosti. Radnja filma je smještena u današnjoj Italiji, ali ne zato da bi ovaj film odisao 'zrakom vremena' već prije stoga da bi se 'zadržao dah'. Odavde proizlazi anomalija ovog filma u odnosu na one koje sam prethodno snimio, te njegova vjernost naspram određenih stvari koje su mi oduvijek bile bliske.

    Životopis redatelja

    Gianni Amelio je rođen u Calabriji. Nakon studija filozofije, seli se u Rim gdje počinje raditi kao pomoćnik redatelja. Redateljsku karijeru započinje 1982., nakon dugogodišnjeg rada na televiziju. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada među kojima su tri nagrade EFA za najbolji europski film.