EN HR
  • Venecija u Zagrebu: Ruke nad gradom

    Info

    Redatelj: Francesco Rosi
    Scenarist: Francesco Rosi, Raffaele La Capria, Enzo Forcella, Enzo Provenzale
    Producent: Lionello Santi
    Produkcijska kuća: Galatea Film
    Direktor fotografije: Gianni Di Venanzo
    Montaža: Mario Serandrei
    Glazba: Piero Piccioni
    Glumci: Rod Steiger, Salvo Randone, Guido Alberti, Angelo D'Alessandro, Carlo Fermariello

    Zemlja: Italija
    Godina: 1963.
    Trajanje: 100 minuta

    Sinopsis

    Pred nadolazećim lokalnim izborima u Napulju, prilikom urušavanja jedne zgrade poginulo je nekoliko ljudi. Izbio je skandal te je pokrenuta istraga u kojoj se našao i Edoardo Nottola, poznati poduzetnik i kandidat desničarske stranke. Unatoč pritisku nekoliko članova opozicije, istraga ne uspijeva išta dokazati, no Nottolin ugled je doveden u pitanje. Zbog političkih razloga, njegova stranka ga udaljava, no on pronalazi načina da sačuva toliko željeni položaj.

    Komentar redatelja:

    O čemu je riječ u filmu? O svim trikovima, malverzacijama, prevarama koje je određena talijanska politika mogla provoditi. Danas su u Italiji te taktike i suviše dobro poznate, no prije pedeset godina radilo se o tragičnim novostima. Na koji način smo ih ispričali? Ušli smo u Gradsku skupštinu, prošetali smo Napuljem i snimili ono što smo vidjeli (...) Fermariello je bio tajnik Gospodarske komore u Napulju. Želio sam ga pod svaku cijenu na filmu, no neki vodeći članovi Komunističke partije žestoko su se protivili ideji da Fermariello bude glumac. Srećom sam jednom prilikom, tijekom večere s La Caprijom u Casilina del Fusaro uspio nagovoriti Amendolu da mi ishodi odobrenje Partije. (Intervju Paola Mereghettija s Francescom Rosijem, objavljen 20.ožujka 2012. u 'Il Corriere della Sera')

    Bilješke o restauriranju filma

    Restauriranje se temeljilo na originalnim negativima i na dva dobro očuvana duplikata pozitiva. Negativ filma je digitalno obnovljen u 2K formatu. Slika i filmska glazba, restaurirane kroz post-produkcijski proces te je dobiven DCP format. Za očuvanje podataka korišteni su LTO5 i hard drive.

    Životopis redatelja

    Francesco Rosi rođen je 1922. u Napulju. Nakon rata, prekinuo je sveučilišni studij te se posvetio ilustraciji i novinarstvu, surađujući s Radio Napoli. Seli se u Rim gdje su njegovi suradnici: Ettore Giannini u kazalištu, te Visconti, Matarazzo, Emmer i Monicelli na filmu. Godine 1958. snimio je svoj prvi dugometražni film 'La sfida'. U filmu –istrazi iz 1961. Salvatore Giuliano, koji je postigao golemi uspjeh, na inovativan način spaja fikciju s dokumentarcem. U njegovim filmovima, društveni i politički angažman, pozornost usmjerena na mračne trenutke u povijesti Italije uvijek su povezani s velikom redateljskom vještinom i uređenim smislom za spektakl. Godine 2012. na 69. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji osvojio je Zlatnog lava za karijeru.